nieuws

Geen mega-inkomen voor oud-topmilitair

SP-Kamerlid Krista van Velzen is blij met het besluit van het kabinet om een oud-topmilitair geen topsalaris te geven voor zijn nieuwe overheidsbaan bij onderzoeksinstituut TNO. Van Velzen: “Deze meneer zou bij elkaar 330.000 euro belastinggeld per jaar ontvangen aan salaris en pensioen. Ik heb daar bezwaar tegen gemaakt en dat heeft gelukkig effect gehad.”

Het kabinet blokkeert het topsalaris en zal het ook wettelijk regelen. Daarnaast gaat het kabinet ook op verzoek van de SP met de vakbonden in gesprek gaan om een eind te maken aan het stapelen van salarissen op hoge pensioenen. Van Velzen: “Dit is een overwinning op de graaicultuur.”

Militairen verrichten zwaar werk en mogen daardoor eerder stoppen met werken om te gaan genieten van hun verdiende pensioen. Dat is goed en terecht. Van Velzen: “Maar blijkbaar is het werk als vice-admiraal niet zo zwaar dat pensionering nodig was, gezien het feit dat deze oud-militair een nieuwe topbaan accepteerde. De vraag is dan of de belastingbetaler twee keer moet betalen, voor zowel het pensioen als een nieuw topsalaris. Dat lijkt mij wel ruim te veel van het goede.”