Fraudecoördinator lijkt er te komen

Het SP-voorstel om een Nationale coördinator fraudebestrijding aan te stellen kan op steeds meer steun rekenen in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Jan de Wit: “Het is nu zaak vast te houden en door te zetten. Fraude kost jaarlijks miljarden en mag nooit op zijn beloop worden gelaten.”

Met het aantreden van dit kabinet werden mooie beloften gedaan. Fraude zou bestreden gaan worden. Het wachten was echter op de concrete plannen van het kabinet. Afgelopen woensdag, tijdens een Kamerdebat met de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en ter Horst (Binnenlandse Zaken) werd uitgebreid gesproken over het aanstellen van een Nationale coördinator fraudebestrijding. De Wit: “De SP stelde dit al in 2005 voor. Nu ook de parlementaire werkgroep ‘Verwevenheid onderwereld bovenwereld’ hiervoor pleit, lijkt het op een Kamermeerderheid te kunnen rekenen. Al duurt het soms jaren in de politiek, de aanhouder wint. Die fraudecoördinator moet er nu zo snel mogelijk komen.”

Met name in de vastgoedsector zijn de laatste jaren grote problemen. Vooral daar is de verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld zichtbaar. Jan de Wit: “Het is verontrustend dat er door notarissen, makelaars en taxateurs medewerking wordt verleend aan malafide transacties en vreemde constructies. De liberaliseringsgolf van de afgelopen jaren, waar marktwerking en deregulering voorop werden gesteld, is hier mede schuldig aan.”

De Wit deed diverse voorstellen om de grip op makelaars en taxateurs weer te verstevigen, waaronder het terugdraaien van de marktwerking in het notariaat. De Wit: “De beëdiging van makelaars moet terug komen en er moet een vergunningstelsel en een openbare lijst voor taxateurs komen. Daarnaast moet de WOZ-waarde van vastgoed worden opgenomen in het Kadaster, en moet de Kamer van Koophandel meer bevoegdheden krijgen om vreemde zaken door te geven.”

Op vrijwel alle punten kreeg de Wit voorzichtig positieve reacties van de ministers. De Wit: “We zijn er natuurlijk nog niet, maar het gaat de goede kant op. Zo is bijvoorbeeld toegezegd dat de capaciteit bij de financiële recherche wordt uitgebreid, ook iets waar de SP al jaren voor pleit. Ik houd de vinger aan de pols. De fraudebestrijding moet echt structureel beter.”