nieuws

Einde verbod op godslastering nabij

Het ziet er naar uit dat het verbod op godslastering zal verdwijnen. Het voorstel van ondermeer de SP om artikel 147 van het wetboek van Strafrecht te schrappen kreeg vanmiddag eindelijk steun van een Kamermeerderheid. Na lang dralen heeft de PvdA eindelijk de knoop doorgehakt.

SP-Kamerlid Jan de Wit is blij met de draai van de PvdA: “Het verbod op godslastering is principieel onjuist en moet verdwijnen. De SP pleit er al langer voor deze dode letter uit de wet te halen, en nu lijkt het eindelijk zo ver.”

De discussie over artikel 147 sleept zich nu al jaren voort. Er was al wel enige tijd een ‘potentiële’ meerderheid om het verbod op godslastering te schrappen, maar om uiteenlopende redenen kwam het nog niet tot een concreet voorstel. Nu de ChristenUnie vandaag een SGP-motie steunt om artikel 147 in stand te laten, voelde de PvdA zich kennelijk vrij de motie van SP, VVD, GroenLinks en D66 te steunen. Hiermee is er voor het eerst een uitgesproken meerderheid in de Kamer ontstaan om artikel 147 te schrappen.

Jan de Wit ijvert in de Kamer al jaren tegen het verbod. “Het is eigenlijk vreemd dat het zo lang moest duren. En we moeten nog maar afwachten wat de minister van Justitie nu gaat doen. Ik zie maar één mogelijkheid, dat is deze uitspraak van de Kamer uitvoeren. Hij moet nu met een wetsvoorstel komen dat artikel 147 uit het Wetboek van strafrecht haalt. En als de minister dat niet doet, doe ik het zelf.”