Dennis de Jong beoogd SP-lijsttrekker Europese Verkiezingen

Het partijbestuur van de SP heeft de concept-kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen voorgelegd aan de leden. Beoogd lijsttrekker is de 53-jarige Dennis de Jong uit Rotterdam, lid van het bestuur van de Rotterdamse SP-afdeling en actief op internationale thema's als Irak, Afghanistan en het Midden-Oosten. Op de partijraad van 21 februari zal de lijst definitief vastgesteld worden, evenals het verkiezingsprogramma. Partijsecretaris Hans van Heijningen: “De SP streeft komende verkiezingen naar een verdubbeling van twee naar vier zetels. De lijst toont een mooi evenwicht van jonge en ervaren mensen waardoor ik zeker weet dat we ook in Brussel een duidelijk sociaal en menselijk geluid gaan laten horen.”

Komende weken zullen de SP-afdelingen het conceptverkiezingsprogramma 'Een beter Europa begint in Nederland' en de conceptlijst bespreken.

Een overzicht van de eerste 10 kandidaten:

1. Dennis de Jong (1955, Rotterdam)

De Jong is lid van het bestuur van de SP afdeling Rotterdam. Heeft zich o.a. ingezet voor acties rondom het thema internationale solidariteit: Irak, Afghanistan en op dit moment vooral Gaza. Ook landelijk actief rond internationale thema's, in het bijzonder met de gevolgen van globalisering. De Jong werkt nu bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als speciaal adviseur mensenrechten en goed bestuur. Is daarnaast lid van een internationaal academisch netwerk op het gebied van de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing. In 2000 promoveerde De Jong op dit onderwerp en in de afgelopen maanden heeft hij een instituut opgezet over religie en mensenrechten.

2. Kartika Liotard (1971, Borculo)

Sinds 2004 europarlementslid voor de SP, gekozen met ruim 32.000 voorkeurstemmen. Lid van in de commissies Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, Vrouwenrechten en Gendergelijkheid, Landbouw en Plattelandsontwikkeling en de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Daarnaast contactpersoon in het Europees Parlement voor de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA). Speelde een belangrijke rol in de strijd tegen de Dienstenrichtlijn. Was voorheen bestuurslid van de SP afdeling Sittard-Geleen en daar verantwoordelijk voor de hulpdiensten in de regio.

3. Nicole van Gemert (1975, Utrecht)

Was actief in de SP afdeling Heuvelrug. Vervolgens naar Utrecht verhuisd en nu Provinciale Statenlid voor de SP in Utrecht. Werkte vijf jaar als medewerker bij de Tweede-Kamerfractie, waar ze zich bezighield met landbouw, dierenwelzijn, milieu, maatschappelijke opvang en drugs/verslavingsproblematiek. Werkt nu als beleidscoördinator bij een milieu- en ontwikkelingsorganisatie. Met projecten op het gebied van duurzame energie, landbouw, chemicaliën en water in verschillende landen in Oost-Europa en de Kaukasus.

4. Niels Jongerius (1984, Groningen)

Is actief voor de SP-jongerenorganisatie ROOD en bestuurslid van de SP afdeling Groningen. Daarvoor heeft hij twee jaar in het landelijk bestuur van ROOD gezeten, onder meer verantwoordelijk voor de “Huisjesmelker van het jaar” verkiezing. Organiseerde vele andere acties, scholingen en activiteiten. Is ook betrokken bij het opbouwen van een SP-afdeling in Veendam. Jongerius studeert Internationale betrekkingen/ Internationale organisaties en rondt momenteel zijn bachelor af.

5. Rein van Gisteren (1953, Den Haag / Brussel)

Was actief kerngroeplid van de SP afdeling Den Haag en medewerker voor het Scholingsteam. Werkte als communicatieadviseur en docent voor opdrachtgevers in de publieke sector. Van Gisteren is nu publiciteitsmedewerker voor de SP in Brussel en Straatsburg, en is daarom onlangs in België gaan wonen

6. Jessica van Ruitenburg (1980, Rotterdam)

Werkt als fractiemedewerker gezondheidszorg voor de SP Tweede Kamerfractie, op het gebied van de ziekenhuizen, zorgverzekeringen en huisartsenzorg. Was twee jaar lid van het bestuur van de afdeling Rotterdam en ook actief voor ROOD, jong in de SP.

7. Frank Futselaar (1979, Zwolle)

Na een paar jaar in Groningen actief voor de SP te zijn geweest werd Futselaar in 2004 kandidaat voor het Europees Parlement. Na de verkiezingen ging hij aan de slag als fractiemedewerker in het EP, wat hij vier jaar heeft gedaan. Hield zich vooral bezig met landbouw, milieu, volksgezondheid en liberalisering (Dienstenrichtlijn). Inmiddels is Futselaar weer actief in de SP-afdeling Zwolle, waar hij o.a. de gemeenteraadsfractie ondersteunt Werkt nu als beleidsmedewerker gebiedsgericht werken bij de Provincie Overijssel.

8. Tuur Elzinga (1969, Haarlem)

Werkte vanaf 1998 tot eind 2002 als medewerker Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamerfractie van de SP. Was daarna twee jaar lid van het Partijbestuur. Vertegenwoordigt sinds juni 2007 de SP in de Eerste Kamer en daarnaast in de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. Daar spreekt hij vooral over arbeids- en vakbondsrechten en andere sociaal-economische mensenrechten. Werk nu als beleidsadviseur voor FNV Mondiaal.

9. Eric Smaling (1957, Weesp)

Hoogleraar duurzame landbouw aan het ITC in Enschede (gespecialiseerd in GEO-informatie en aardobservatie) en aan de Universiteit Wageningen. Loopbaan vooral in de tropen, en met projecten en studenten uit ontwikkelingslanden. Schrijft ook informatieve kinderboeken met Rindert Kromhout, over het mestprobleem, voeding, afval en dergelijke. De vergelijking tussen Nederland en Afrika staat hierin meestal centraal. Schreef mee aan het SP- verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamer 2006 en voor het Europees Parlement (2009); is lid van de Eerste Kamer sinds juni 2007.

10. Bart Vermeulen (1979, Leiden)

Leraar aardrijkskunde en sinds 2003 Statenlid (en sinds 2007 fractievoorzitter) voor de SP in de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Was eerder afdelingsvoorzitter in Leiden en regiobestuurder, sinds twee jaar lid van het partijbestuur.

11. Stephan Schaminee (Boxmeer) 12. Vincent Mulder (Hengelo) 13. Ron Meyer (Heerlen) 14. Marga Berendse (Zoetermeer) 15. Jamila Yahyaoui (Utrecht) 16. Johan Kwisthout (Breda) 17. Remine Alberts (Amsterdam) 18. Colette Sacco (Purmerend) 19. Rikus Brader (Finsterwolde) 20. Marloes Piepers (Nijmegen) 21. Antoine Teeuwen (Leiden) 22. Sandra Beckerman (Groningen) 23. Erdogan Kaya (Doesburg) 24. Tjitske Siderius (Zwolle) 25. Ingrid Gyömörei (Den Haag) 26. Spencer Zeegers (Uden) 27. Arnout Hoekstra (Vlaardingen) 28. Meta Meijer (Amsterdam) 29. Jos van der Horst (Smallingerland) 30. Nico Heijmans (’s-Hertogenbosch)

Betrokken SP'ers