nieuws

Waakzame postbezorger verliest werk: steeds minder ontslagbescherming dankzij stukloon

Postbezorger Timmer uit Rotterdam is sinds een dag beroemd. Hij nam zijn verantwoordelijkheid door ondernemers te waarschuwen die valse Kamer van Koophandel facturen ontvingen. Het kostte hem zijn baan. “Bizar,” concludeert SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen, “maar het staat niet op zichzelf. Door de invoering van stukloon is er geen goede ontslagbescherming. Steeds vaker verliezen mensen om het minste en geringste hun werk.”

Postbedrijf Sandd, dat waarschijnlijk bang was een opdrachtgever te verliezen, waardeerde de betrokkenheid van de heer Timmer niet en zei dat hij niet meer terug hoefde te komen. “Ronduit schandalig,” vindt Gesthuizen. Zij nam contact op met de bezorger en wil hem bijstaan met advies over mogelijke juridische stappen tegen het bedrijf. Ook heeft zij inmiddels vragen over de kwestie gesteld aan staatssecretaris Heemskerk (PvdA) van Economische Zaken.

De SP krijgt steeds vaker berichten van mensen die om onbegrijpelijke redenen hun werk verliezen. Bijvoorbeeld een bezorger die met zijn kind naar het ziekenhuis moest en zich netjes telefonisch afmeldde. Ook hij hoefde niet meer terug te komen. “Wat betreft de rechten van werknemers in de post zijn we echt terug in de tijd gegaan,” stelt Gesthuizen. “Mensen krijgen stukloon, hebben geen ontslagbescherming en verdienen minder dan het minimumloon.”

De SP voert hiertegen met de werknemers samen actie. “De andere partijen moeten inzien dat dit soort incidenten geen uitzonderingen zijn, maar het gevolg van hun ondoordachte liberalisering. Daarvoor krijgen de werknemers de rekening gepresenteerd.”