nieuws

Van Raak: 'Campagne voor rampenpakketten loopt uit op een ramp'

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak wil opheldering van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken over het mislukken van de campagne Denk Vooruit. De PvdA-minister wil dat mensen noodpakketten aanschaffen, om beter voorbereid te zijn op een ramp. Gisteren bleek dat deze pakketten pas over een half jaar in de winkel liggen, terwijl de campagne inmiddels op zijn eind loopt. Van Raak: “Een slecht uitgevoerde campagne over rampen, dat is op zijn zachts gezegd ironisch. Maar ik kan er niet om lachen en wil precies weten wat hier is misgegaan.”

De noodtas (50 euro) die in de campagne door het ministerie wordt aangeprezen zal pas over een half jaar in de winkels liggen. De duurdere noodton (minimaal 62 euro) is al wel te krijgen via internet, maar in plaats van de geplande 200.000 zijn slechts 15.000 exemplaren besteld. Deze zijn vooral besteld door gemeenten en overheidsinstellingen, die hun personeel op verzoek van minister Ter Horst een pakket kado doen.

Al eerder heeft Van Raak de minister vragen gesteld over de inhoud en de prijzen van het noodpakket. Van Raak: “Er is niets mis met voorlichting, en ook niet met een noodpakket, maar deze zijn wel flink aan de prijs. En dit terwijl helemaal niet duidelijk is of de inhoud mensen tijdens een ramp nu echt verder helpt. Ik ben nog steeds benieuwd wat de minister me daar op gaat antwoorden.”