nieuws

Van Dijk bepleit parlementaire werkgroep over toekomst dagbladen

Een parlementaire werkgroep moet zich snel gaan buigen over de noodlijdende situatie in de dagbladsector. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk donderdag voor in het Kamerdebat over het persbeleid. “Het verschralen van een gezonde en pluriforme nieuwsvoorziening is rampzalig voor de democratie.”

De verschraling van het nieuwsaanbod leidt volgens Van Dijk tot een slechter geïnformeerde bevolking en dat schaadt de democratie. “Zo is er in talloze gemeentes nauwelijks nog journalistieke controle op de plaatselijke politiek. Regionale dagbladen dreigen te verdwijnen, de landelijke dagbladen staan zwaar onder druk en ook het fenomeen onderzoeksjournalistiek komt steeds meer in de verdrukking.”

De parlementaire werkgroep moet alle aspecten tegen het licht houden, zoals multimediale kansen, eigendomsverhoudingen, staatssteun, publiek/private samenwerking, de BTW-tarieven en een toets rond buitenlandse overnames. Er zou volgens Van Dijk gesproken moeten worden met onder meer journalisten, wetenschappers en uitgevers.

Betrokken SP'ers