nieuws

Stop belangenverstrengeling bij subsidies NCDO

De bestuursvoorzitter van de NCDO, Jos van Gennip, mag geen bestuursfuncties vervullen in organisaties die subsidie ontvangen van dezelfde NCDO. Dat stelt SP Kamerlid Ewout Irrgang: "Van Gennip moet opstappen als bestuurslid van organisaties die de NCDO financieel steunt. Je kunt geen geld aan jezelf geven. Hier is sprake van ongezonde belangenverstrengeling."

Het SP-Kamerlid heeft minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking om opheldering gevraagd over de belangenverstrengeling. Van Gennip is bestuurslid in onder andere de Eduardo Frei Stichting, de internationale stichting van het CDA en de Society for International Development (SID). Beide organisaties krijgen ook subsidie van de NCDO.

De NCDO, voluit Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling, geeft subsidies aan organisaties met als doel het “draagvlak” voor ontwikkelingshulp te vergroten. Het SP-Kamerlid was daar eerder al kritisch over: “Ontwikkelingshulp moet ten goede komen aan echte armoedebestrijding in ontwikkelingslanden, niet aan allerlei praatclubjes in Nederland.”