nieuws

Politici Curaçao verrijken zichzelf

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het "onbeschoft" dat politici op Curaçao vlak nadat zij een overeenkomst met Nederland over nieuwe staatkundige verhoudingen zijn aangegaan een buitensporige pensioenregeling voor zichzelf invoeren. Vrijdag, vlak voor het kerstreces, zal de eilandsraad een voorstel aannemen waardoor politici vanaf hun 50ste met pensioen kunnen en 70 procent van hun zeer riante vergoedingen krijgen. Onder druk van de onderhandelingen is eerder een soortgelijk voorstel door de Tweede Kamer tegengehouden.

Van Raak: "Het is werkelijk te onbeschoft voor woorden. Onlangs werd bekend dat 33 procent van de mensen op Curaçao leeft onder de armoedegrens. Politici op dit eiland krijgen hoge vergoedingen. Kort na het sluiten van een akkoord over nieuwe staatkundige verhoudingen nemen de coalitiepartijen de kans waar om zichzelf te verrijken, over de rug van de arme bevolking. Als de politici op Curaçao dit voorstel vrijdag aannemen, laten zij zien dat het bestuur voorlopig nog niet toe is aan meer zelfstandigheid."

Van Raak wil van staatssecretaris Bijleveld weten welke gevolgen deze zelfverrijking heeft voor het proces van staatkundige vernieuwing.

Betrokken SP'ers