nieuws

Ondersteun procederende ouder in het buitenland (update)

Nederlandse ouders die noodgedwongen in het buitenland moeten procederen over gezag of omgang met het eigen kind moeten worden ondersteund door de overheid. Dit bepleit Tweede Kamerlid Jan de Wit deze week bij minister Hirsch Ballin van Justitie. De SP’er wil dat een beschuldiging van kindontvoering niet automatisch leidt tot het terugsturen van het kind, en dat de beroepsmogelijkheid wordt verbeterd. Ook moet er een fonds komen voor de rechtsbijstand.

Update: Een Kamermeerderheid schaart zich achter twee voorstellen van Jan de Wit.

De Nederlandse ouder die in het buitenland met een partner voor kinderen zorgt en na beëindiging van de relatie naar Nederland met de kinderen terugkeert, kan worden beschuldigd van kinderontvoering. Een van de gevolgen daarvan is dat het kind direct moet worden teruggebracht naar het land van de laatste verblijfplaats. Volgens Jan de Wit moet er in het belang van het kind worden beoordeeld of dat verantwoord is. “Voor de SP staat het belang van het kind voorop, en het kind is niet in alle gevallen het beste af met razendsnelle terugkeer naar het laatste land van verblijf. Dat moet zorgvuldig worden beoordeeld door de rechter, en tegen die beslissing moet ook hoger beroep kunnen worden ingesteld. Dat is nu niet altijd mogelijk. Met het terugbrengen van het kind moet in ieder geval worden gewacht tot na de beslissing van de rechter in hoger beroep. Dat is nodig bij dergelijke ingrijpende beslissingen.”

De justitiewoordvoerder van de SP constateert ook dat er problemen zijn wanneer er in een ander land geprocedeerd moet worden. De Wit: “Sommige ouders dreigen strafrechtelijk vervolgd te worden wegens kinderontvoering en moeten om die reden afzien van de procedure waarin ze bijvoorbeeld een omgangregeling vragen. Voor andere ouders is de procedure niet te betalen. Ik vind dat onacceptabel, deze procedure moet vanwege internationale afspraken noodgedwongen in een andere land gevoerd worden. Dan moet dat wel mogelijk zijn, en dan niet alleen voor mensen met veel geld. Nederland moet een fonds instellen om de kosten van rechtsbijstand op te vangen.”

Steun voor voorstellen de Wit Update: Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van Jan de Wit dat een hoger beroep tegen een beslissing van de rechter dat een kind naar een ander land moet worden gebracht in Nederland mag worden afgewacht. De Wit: "Daar ben ik zeer blij om. Wanneer een rechter beslist dat het kind naar het land van de laatste verblijfplaats moet worden teruggebracht is dat een hele ingrijpende beslissing, die in hoger beroep getoetst moet kunnen worden. Dat heeft geen zin meer als het kind al teruggebracht is." De Wit vond ook een Kamermeerderheid voor zijn voorstel dat de ouder van wie het kind naar het buitenland is gebracht meer mogelijkheden krijgt te procederen over gezag en omgang met het kind. Nu is het zo dat ouders soms moeten afzien van deze procedure, omdat zij bedreigd worden met strafrechtelijke vervolging in het andere land wegens kinderontvoering. De Wit verzocht de minister er voor te zorgen dat ouders ook echt kunnen opkomen in het andere land voor omgang met hun kind, zonder bedreigd te worden met strafrechtelijke vervolging.