nieuws

Laat gekwalificeerd ambulancepersoneel niet in de kou staan

“De ambulancesector, die dag en nacht klaar staat om erg belastend werk te doen waarbij mensenlevens op het spel staan, verdient het niet om opgezadeld te worden met een wet die kennis en deskundigheid vernietigt. Deze sector is gebaat bij continuïteit en dat is ook een publiek belang.” Dat zei SP-senator Tineke Slagter tijdens de behandeling van de Wet Ambulance Zorg in de Eerste Kamer dinsdag. Slagter hekelde het feit dat als de nieuwe wet in werking treedt het kan gebeuren dat ambulancepersoneel van de ene dag op de andere in de kou komt te staan omdat de minister de vergunning voor de ambulancevoorziening aan een nieuwe zorgaanbieder verleent.

Zowel SP als PvdA hadden het liefst gezien dat de minister de nieuwe aanbieder dan de verplichting oplegt om het gekwalificeerde personeel van de oude zorgaanbieder over te nemen, maar de minister wilde dat niet. Volgens hem zou dat een mogelijke innovatieve aanpak van de nieuwe zorgaanbieder kunnen dwarsbomen.

Daarom diende SP-senator Slagter een motie in, waarin de minister wordt gevraagd om de nieuwe vergunninghouder te verplichten om bij vacatures het personeel van de oude vergunninghouder over te nemen. Toen bleek dat de motie door bijna alle fracties in de senaat werd gesteund, zegde minister Klink toe om dit in het programma van eisen op te nemen. Ook beloofde hij om het bij overname overtallig geworden personeel te begeleiden naar een nieuwe baan. Na die toezegging was er voor de Eerste Kamer geen reden meer om zich tegen de wet te verzetten. Ruim vier jaar nadat hij bij de Tweede Kamer werd ingediend, kan hij nu eindelijk in werking treden.