nieuws

Invoering capaciteitstarief mag niet leiden tot hogere stroomkosten

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt het onacceptabel dat de invoering per 1 januari van het zogenoemde capaciteitstarief voor het gebruik van elektriciteit voor een deel van de consumenten leidt tot een hogere kosten. Jansen reageerde in een uitzending van Radar op de gevolgen van de invoering van dit tarief. Jansen: "Minister Van der Hoeven heeft beloofd dat de invoering van het capaciteitstarief geen gevolgen heeft voor de hoogte van de energierekening. Aan die belofte moet zij zich houden."

Vanaf 1 januari gaat iedereen een vast bedrag betalen voor de elektriciteitsaansluiting, terwijl dit bedrag tot nu toe werd gebaseerd op het aantal gebruikte Kilowattuur. Hoe meer vermogen de aansluiting aan kan, hoe hoger de kosten. Inmiddels blijkt dat mensen die wonen in een appartementencomplex met lift, klanten van stadsverwarming en gebruikers van aardwarmte tientallen euro's per maand meer moeten gaan betalen. Jansen: "En dit terwijl deze mensen geen andere keuze hebben. Mensen die hun woning verwarmen met aardwarmte hebben nou eenmaal een grotere aansluiting nodig om hun warmtepomp aan te drijven. Zij worden nu financieel gestraft voor hun duurzame warmtevoorziening."

Volgens Jansen moet de minister maatregelen nemen om te voorkomen dat de energierekening voor deze huishoudens nog meer stijgt. "De energierekening loopt al genoeg op door de stijgende energieprijzen", aldus het SP-Kamerlid.

Betrokken SP'ers