nieuws

Duidelijkheid over belastingparadijzen Antillen

Staatssecretaris Bijleveld van Antilliaanse Zaken moet snel duidelijkheid scheppen over de toekomst van de belastingparadijzen op Bonaire en Sint Eustatius. De Tweede Kamer steunde donderdag unaniem een oproep daartoe van SP-Kamerlid Ronald van Raak. De staatssecretaris presenteert in januari nieuwe belastingwetten voor de eilanden, die onderdeel worden van Nederland.

Van Raak: “Bonaire en Sint Eustatius hebben speciale economische zones, waar bedrijven nauwelijks belasting betalen. Als deze eilanden onderdeel worden van Nederland, krijgt ook ons land belastingparadijzen. In deze speciale belastingzones zijn kleine bedrijven gevestigd, maar ook het Amerikaanse olieoverslagbedrijf Valero (Nustar). Deze bedrijven dragen niet bij aan de samenleving waar ze van profiteren. Het bestuur van deze eilanden heeft ook nog nieuwe belastingparadijzen aangekondigd. Dat moeten we echt voorkomen.”

De SP wil op termijn af van de belastingparadijzen op Bonaire en Sint Eustatius en roept de staatssecretaris op om met de betrokken bedrijven afspraken te maken over fatsoenlijke belastingen. Dat geld is nodig om op de eilanden investeringen te doen in onderwijs, zorg en veiligheid.

Betrokken SP'ers