nieuws

‘Dijksma zoveelste PvdA’er die onderwijsvernieuwing wil doordrukken’

Het plan van het kabinet om zorgleerlingen onbeperkt op te nemen op gewone scholen gaat rampzalig uitpakken voor zowel de zorgleerlingen als de rest van de kinderen. Dat stelt SP-Tweede Kamerlid Manja Smits morgen tijdens het debat over Passend Onderwijs. “Staatssecretaris Dijksma heeft blijkbaar niet geleerd van de commissie Dijsselbloem en voegt zich in de foute PvdA-traditie om onderwijs van bovenaf met problemen op te zadelen.”

De regering spreekt van ‘passend onderwijs’ waarmee wordt bedoeld dat alle soorten leerlingen in het reguliere onderwijs kunnen worden opgenomen. Smits: “Dat is onhaalbaar onder de huidige omstandigheden met volle klassen en een hoge werkdruk. Dit wordt een drama. De commissie Dijsselbloem liet zien hoe de politiek steeds weer onderwijsvernieuwingen heeft opgelegd. Daarbij gingen PvdA-bewindslieden keer op keer in fout. Maar de inkt van de commissie is nog niet droog of de volgende PvdA-bewindsvrouw vervalt in precies dezelfde fout.” Het stoort Smits ook dat op dit moment vooral de schoolbesturen een rol hebben bij de invoering van het passend onderwijs, en niet de ouders en leraren.

De SP ziet veel meer in kleinere klassen en een grondige verbetering van het speciaal onderwijs. Smits: “Speciaal onderwijs zal altijd nodig zijn. Bovendien zijn de klassen in het reguliere onderwijs te groot voor het inpassen van zorgleerlingen, die krijgen dan ook niet de begeleiding die ze nodig hebben. Het is te hopen dat de Kamer op de rem gaat staan.”

Betrokken SP'ers