nieuws

Vogelaar wederom tegenover kritische Tweede Kamer

Een week na het debat over de SS Rotterdam debatteerde de Tweede Kamer voor de eerste keer weer met minister Vogelaar, ditmaal over de wijkaanpak. Door de uiterst kritische houding van de Tweede Kamer liep het debat dusdanig uit dat het volgende week moet worden hervat. SP-Kamerlid Paulus Jansen: "Vooral op het gebied van de bewonersinspraak bij de totstandkoming van de plannen, de grootschalige sloop in de 40 wijken en de wijkenheffing op de woningcorporaties was de Kamer fel. Opmerkelijk, omdat deze punten al geruime tijd door de SP op de agenda worden gezet."

Jansen maakte zich allereerst boos over het gebrek aan bewonersinspraak bij de wijkaanpak. De Universiteit van Tilburg deed onlangs onderzoek naar de inspraak van bewoners en in 24 van de 40 wijken krijgt deze inspraak een onvoldoende. In Rotterdam en Amsterdam werd in zeven wijken zelfs een nul gescoord. Jansen: "Vorig jaar zei de minister dat de betrokkenheid van de bewoners bij het opstellen van de plannen met hun wijk zwaar zou wegen bij het goedkeuren van de plannen door haar ministerie. Alle plannen zijn inmiddels met veel bombarie getekend en nu blijkt dat de bewoners in veel gevallen buitenspel stonden. Gelukkig zijn meerdere Kamerfracties het met mij eens dat dit niet kan."

Veel fracties spraken daarnaast hun verontwaardiging uit over het feit dat in de 40 wijken van Vogelaar tussen 2007 en 2012 13% van de huurwoningen zullen worden gesloopt. Jansen is blij dat andere fracties eindelijk inzien dat de grootschalige sloop van betaalbare huurwoningen erg onverstandig is, zeker als de bewoners dit niet zien zitten. Jansen: "Helaas verschuilt de minister zich dan weer achter de gemeenten en woningcorporaties die daar volgens haar verantwoordelijk voor zijn. Zij vergeet echter dat zij in dit land de wetten maakt en zij daarmee kan regelen dat er niet gesloopt wordt als de meerderheid van de bewoners hier niet akkoord mee gaan."

Ook de SP-kritiek op de wijkenheffing van Vogelaar kwam terug in het debat. Volgens Jansen is deze heffing niet eerlijk, omdat arme woningcorporaties in Nederland meebetalen voor financiƫle steun aan relatief rijke woningcorporaties in de 40 wijken. "Het CDA had dit standpunt ook al, maar tijdens het debat bleek dat ook de PvdA zich bij ons heeft aangesloten. Er is dus een Kamermeerderheid om deze steun alleen ten goede te laten komen aan corporaties die dat echt nodig hebben. Volgende week wordt het debat afgerond. We zullen dan zien of de minister zelf met voorstellen komt om dit te regelen, of dat de Kamer haar hiertoe moet dwingen."

Betrokken SP'ers