nieuws

Ulenbelt: Financiële situatie van 5 op de 10 WAO-ers verslechterd

De WAO-herkeuringen hebben nauwelijks tot extra werk voor WAO-ers geleid. Wel zijn de herkeurden er flink in inkomen op achteruit gegaan. Dat is de uitkomst van een spoedenquête die de SP onder herkeurde WAO-ers heeft gehouden. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt: “Ik heb minister Donner opnieuw gevraagd de onbillijke herkeuringen ongedaan te maken. Ze hebben arbeidsongeschikten niet aan een baan geholpen, maar wel aan een lager inkomen. Voor de mensen die wel een baan hebben gevonden betekent dit niet altijd meer inkomen.”

558 mensen herkeurde WAO-ers gaven binnen een week gehoor aan de oproep van de SP om hun huidige situatie te melden. Hoewel het motto van het vorige kabinet 'werk boven inkomen' was blijkt uit de resultaten dat maar liefst 3 van de 4 herkeurde WAO-ers geen werk heeft. Meer dan de helft van alle WAO’ers, werk of geen werk, is er financieel op achteruit gegaan. Uit de enquête blijkt verder dat 1 op de 3 WAO’ers die voor de herkeuring volledig arbeidsongeschikt waren, door de herkeuring ten onrechte volledig genezen is verklaard. Deze mensen zijn volgens het UWV in staat om een full-time te werken.

Al in 2004 waarschuwde de SP voor de gevolgen van de onbillijke herkeuringen. Mensen die niet kunnen werken worden gezond verklaard. Aan hun gezondheid is echter niets veranderd, alleen de eisen om voor een uitkering in aanmerking te komen zijn verscherpt. Mensen die volgens het UWV zijn genezen kunnen geen werk vinden omdat werkgevers ze geen plek geven. Met als resultaat WW en daarna een uitkering op minimumniveau. Bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2006 pleitte de SP voor een parlementair onderzoek naar de puinhopen rond de herkeuring van WAO’ers.