nieuws

SP dwingt meldingsplicht diefstal betalingsgegevens voor bedrijven af

Bedrijven worden in de toekomst verplicht aan klanten te melden als hun betalingsgegevens zijn gestolen of gehackt. Dat heeft minister Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag toegezegd in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Arda Gerkens. Gerkens stelde vragen naar aanleiding van een onderzoek van het tv-programma Zembla waaruit bleek dat onder andere Russische websites in Nederland gestolen credit card-gegevens verkopen.

Arda Gerkens

Met de credit card-gegevens, die voor 5 dollar te koop zijn, kunnen bijvoorbeeld op internet spullen worden aangeschaft, waarvan de rekening bij de originele houder van de credit card terechtkomt. Gerkens dringt er al enige tijd bij het kabinet op aan dat bedrijven, die betalingsgegevens van klanten in beheer hebben, het hun klanten moeten melden als er gegevens zijn ontvreemd. Op dit moment is het nog zo dat klanten het vaak helemaal niet weten als hun gegevens zijn gestolen bij het bedrijf waar zij zaken hebben besteld.

Gerkens: “Het is natuurlijk onacceptabel dat mensen pas ontdekken dat hun gegevens zijn gestolen op het moment dat er misbruik van is gemaakt, terwijl bedrijven vaak daarvoor al weten dat er gegevens zijn gestolen uit hun bestanden.” Het SP-Kamerlid is daarom erg blij dat de minister van Justitie nu met een meldpilcht voor bedrijven gaat komen. “Het dwingt bedrijven hun beveiliging te verbeteren. Een goede onderneming staat niet graag te boek als bedrijf waar criminelen voortdurend klantengegevens uit de database vissen om er fraude mee te plegen. Een meldingsplicht maakt het betalingssysteem veiliger.”