nieuws

Overeenkomst postbedrijven en bonden mager

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt het zeer teleurstellend dat de concurrentie op arbeidsvoorwaarden in de postsector nog enkele jaren blijft voortduren. Dat zegt zij in reactie op het cao-akkoord dat bonden en werkgevers in de postsector deze week sloten. Gesthuizen: “De cao laat de nieuwe bedrijven maar liefst drie en een half jaar de tijd om 80 procent van hun mensen een arbeidsovereenkomst te geven. Het stukloon blijft voorlopig bestaan en het is dus maar zeer de vraag wat er nog over is van de arbeidsvoorwaarden als we eenmaal een paar jaar verder zijn.”

Sinds de gedeeltelijke liberalisering van de postmarkt zijn postbezorgers de dupe van concurrentie. De nieuwe bedrijven vechten om de laagste prijs en betalen hun bezorgers vaak veel minder dan het minimumloon. Ook doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld en pensioen wordt niet betaald. Voor de bond waar de meeste werknemers in de post bij zijn aangesloten, ABVAKABO FNV, was dit dan ook reden om het akkoord niet te ondertekenen. Gesthuizen: “Dat is dapper. ABVAKABO laat daarmee zien dat zij het niet acceptabel vindt dat er over de ruggen van de werknemers wordt geliberaliseerd en geconcurreerd.” Ook TNT, de grootste postbezorger en het oude staatsbedrijf in de markt, ondertekende de overeenkomst niet.

De SP steunt al jaren de strijd van postbodes voor goed arbeidsvoorwaarden. Zo werd de actie Red de Postbode opgezet. Dit had onder meer tot gevolg dat de liberalisering door Staatssecretaris Heemskerk (PvdA) werd uitgesteld tot er een cao op tafel lag. Gesthuizen: “De bonden hebben intussen gedaan wat ze konden maar toch is het resultaat van de onderhandelingen te mager. Op deze manier zullen de werknemers in de post het kind van de rekening blijven. Dat vindt de SP onacceptabel. Er moet op korte termijn een einde komen aan het stukloon. De politiek moet de vakbonden daarbij te hulp komen.”

De SP organiseert van 18 tot en met 21 november een meldweek voor werknemers in de post. Zij kunnen bellen van 15.00 tot 17.00 uur met een reactie op de cao en om hun verhaal te doen over de gang van zaken in hun bedrijf.

Betrokken SP'ers