nieuws

Nieuwe SP-leden op bezoek in de Tweede Kamer (foto)

De aanpak van de topsalarissen, de inzet voor de zorg of het aantreden van Agnes Kant als nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer. De vijfhonderd bezoekers van de nieuwe ledendag van de SP in de Tweede Kamer hadden ieder zo hun eigen reden om lid te worden van de partij. “Een mens wordt milder met de jaren, zeggen ze. Ik ben in de zestig en nooit lid geweest van een partij, maar ik trek me de situatie in Nederland nu zo aan, dat ik wel lid moest worden van de SP.”

Een rondleiding door het parlementsgebouw, discussies over de SP in de buurt, Europa en de wereld, een uitgebreide lunch, muziek en film. Net als vorig jaar werd er zaterdag een echt SP-feestje gevierd in de Tweede Kamer met zo'n 500 nieuwe leden, hun familie en vrienden. Kritische leden, die graag een gesprek aanknoopten met de Tweede Kamerleden.

Jasper van Dijk in gesprek

Zoals meneer Vernooy uit Hardinxveld die tijdens de lunch aan tafel stond bij Tweede Kamerlid Sadet Karabulut. Hij is zestiger en noemt zich het enige lid van de SP in de Alblasserwaard, “the bible belt”. “De verschillen in inkomen worden gewoon veel te groot in Nederland. De SP pakt de topinkomens en de bonussen aan, dus bij die partij hoor ik.” Voor de zeker veertig jaar jongere Gijs van der Vegt uit Oosterbeek ligt het veel simpeler: “Ik voel me al jaren een echte SP’er, ik heb alleen nooit de moeite genomen lid te worden.” Sadet Karabulut legt uit hoe goed het is dat beiden lid zijn geworden. “Hoe meer leden je hebt, hoe meer kracht en hoe meer je kunt veranderen.”

Remi Poppe

Verandering willen de nieuwe leden van de SP wel. Bijvoorbeeld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die uitgebreid aan bod kwam aan de tafel van Kamerlid Henk van Gerven. “Mijn moeder woont in Loenen aan de Vecht en ze heeft aanpassingen nodig in de woning. Regelt het Rijk dat nou of de gemeente? En komt een indicering daarvoor nou van het CIZ of van een gemeenteambtenaar? Ik vind het volstrekt onduidelijk”, zegt mevrouw De Bruijn uit Achterveld. Van Gerven legt uit dat zij niet de enige is en dat de SP strijdt tegen de verschraling en bureaucratisering van de zorg.

Onderwijswoordvoerders in de Tweede Kamer Jasper van Dijk en Manja Smits hebben hun ‘eigen mensen’ aan tafel staan. Van Dijk maakt zich met twee jonge nieuwe leden, middelbare scholieren, druk om de 1040-urennorm en de ophokuren in het middelbaar onderwijs. “Van de veertig uur die ik per week op school doorbreng, zijn er tien tussenuren, dat is zegt zinloos”, zegt een van hen. Smits schrijft ondertussen de contactgegevens op van Paula Smit uit Dwingeloo die een fel pleidooi houdt voor kleine klassen. “Als ik zelf tegen staatssecretaris Dijksma zeg dat kleine klassen beter zijn, wuift ze mijn kritiek weg. Maar als ik haar vertel dat juf Paula me dat verteld heeft, luistert ze veel beter”, aldus Smits.

Op de cover van de Tribune

Het is dezelfde boodschap die fractievoorzitter Agnes Kant aan het eind van de geslaagde dag heeft voor alle nieuwe leden: “SP afdelingen zijn de ledematen, en de oren en ogen van de SP. In de buurten: praten met de bewoners, luisteren naar de mensen op de werkvloer op scholen, in ziekenhuizen en in bedrijven. En knokken met deze mensen om de werkelijkheid te verbeteren. Daar ligt ook een taak voor u, als lid van deze partij. Ook u bent nu de oren en ogen van de partij. Houd ze open en laat weten wat er leeft, wat er gebeurt en vooral: hoe het beter kan.”