nieuws

Missers Vogelaar rondom SS Rotterdam onvergeeflijk

De SP-fractie heeft vandaag het vertrouwen in minister Vogelaar opgezegd. Aanleiding is haar rol in het financiële debacle rondom het schip SS Rotterdam, dat aangeschaft is door woningcorporatie Woonbron. Kamerlid Paulus Jansen: “De minister is mede verantwoordelijk voor het uit de hand gelopen project, omdat zij niet heeft ingegrepen terwijl zij dit duidelijk wel had moeten doen. Daarnaast heeft ze de Kamer ook nog verkeerd geïnformeerd. Voor mij een reden om het vertrouwen op te zeggen in deze minister.”

De Rotterdamse corporatie kocht in 2005 het stoomschip SS Rotterdam. Doel was om het schip onder andere in te zetten als congres- en hotelschip en als icoon te gebruiken voor de Vogelaarwijk Katendrecht. Woonbron raamde de kosten aanvankelijk op 6 miljoen euro. Inmiddels staat de teller op 175 miljoen en zijn er nog geen mede-investeerders gevonden. Jansen: “Alleen al de doelstelling van het project vond en vind ik dubieus. Een staaltje Hollands glorie in ere herstellen is prima, maar dat moet niet door huurders worden opgebracht. Hun geld moet worden gebruikt voor het realiseren van betaalbare woningen, energiebesparing of het levensloop bestendig maken van huizen. Door het enorme financiële risico dat is genomen, draaien zij nu op voor de rentelasten van een lening van 175 miljoen euro om de corporatie er weer financieel bovenop te helpen.”

Volgens recent openbaar gemaakte documenten wist het ministerie van VROM al in de zomer van 2007 dat de door Woonbron op te brengen kosten al waren opgelopen van 6 naar 25 tot 40 miljoen euro. Daarnaast werd de minister in het voorjaar van 2008 door haar ambtenaren en het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (CFV) geïnformeerd dat de kosten waren opgelopen tot liefst 140 miljoen euro. Volgens Jansen had zij toen al actie moeten ondernemen, zoals bijvoorbeeld verscherpt toezicht of een bewindvoerder instellen bij de corporatie.

In april en augustus stelde Jansen al Kamervragen over de financiële risico's van het project. Op dat moment wist de minister al dat de situatie ernstig uit de hand liep. Jansen: “Een minister heeft de wettelijke plicht om de Kamer te informeren als deze om opheldering vraagt. Dat heeft zij niet gedaan en daarmee heeft ze de Kamer bewust misleid.”

Wat Jansen erg steekt is dat huurders uit andere delen van Nederland nu meebetalen aan dit debacle, omdat woningcorporaties uit andere delen van Nederland betalen mee aan de projecten van woningcorporaties in de 40 PR-wijken van minister Vogelaar. Jansen: “Nu betalen dus de huurders van deze corporaties, wiens wijken en huizen ook een opknapbeurt nodig hebben, voor een mislukt prestigeproject. Dit had voorkomen kunnen worden als Vogelaar haar controletaak serieus genomen had.”

Jansen vindt dat de minister in het debat over haar rol als toezichthouder de kritiekpunten van de SP niet heeft weggenomen. Jansen: “Uit het debat vandaag bleek dat zij zich nog steeds niet voldoende verantwoordelijk voelt voor het feit dat er minimaal 175 miljoen euro aan huurdersgeld is weggesmeten. Tezamen met wat er nu is gebeurd, rest ons niet anders dan het vertrouwen in deze minister op te zeggen.”

Betrokken SP'ers