nieuws

Liberalisering post wederom uitgesteld

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt dat staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) een wijs besluit heeft genomen door de volledige liberalisering van de postmarkt opnieuw uit te stellen. Gesthuizen: “Het volledig openstellen van de postmarkt per 1 januari had zeer nadelige gevolgen gehad voor alle medewerkers bij de post.”

Sinds de gedeeltelijke openstelling van de postmarkt, voor post zwaarder dan 50 gram, vindt daar een snoeiharde concurrentiestrijd plaats. De arbeidsvoorwaarden van werknemers in de sector lijden daar ernstig onder. Bezorgers worden bij een aantal postbedrijven uitgebuit door betaling in stukloon en ze hebben geen sociale rechten. Omdat Nederland in Europa bovendien voorop loopt met de liberalisering is de concurrentie nog zwaarder: bedrijven uit het buitenland kunnen hier de markt op, maar andere EU-landen houden hun grenzen gesloten voor Nederlandse postbedrijven.

Gesthuizen wil dat het nieuwe uitstel wordt gebruikt om de arbeidsvoorwaarden van werknemers in de post te verbeteren en te waarborgen. De nieuwe postbedrijven, die stukloon betalen, en vakbonden sloten onlangs een cao af. De cao zal echter pas over 3,5 jaar voor alle bezorgers gaan gelden. “Als je dat toestaat is er van de rechten van de huidige 60.000 werknemers in de post niets meer over”, aldus Gesthuizen. “De tijd die je nodig hebt om de arbeidsvoorwaarden voor stukloners van onderaf op te bouwen wordt immers door de bedrijven ook gebruikt om de voorwaarden voor het huidige personeel te verslechteren.” Postbodes die al dertig jaar bij de post werken zouden dan wel eens 25 procent van hun loon in moeten gaan leveren, denkt Gesthuizen. “Voor de SP is dit onacceptabel. De politiek moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de markt niet opengooien onder deze omstandigheden.”

“In alle publieke sectoren waar marktwerking is geïntroduceerd is dit over de rug van het personeel gegaan. Er zijn grote overeenkomsten tussen de werknemers in bijvoorbeeld de thuiszorg en die in de post”, zegt het SP-Kamerlid. Het mooie praatje over een betere dienstverlening gelooft zij niet. “Er is geen sector waar de dienstverlening er beter op is geworden door meer marktwerking. De overheid hoort verantwoordelijk te zijn voor diensten van algemeen belang, en daar hoort anno 2008 ook de post bij.” Ook het feit dat er nu drie postbezorgers door de straat komen in plaats van één met dezelfde hoeveelheid post is een teken dat de markt, in tegenstelling tot wat aanhangers van liberalisering roepen, de zaak niet efficiënter regelt.

Betrokken SP'ers