nieuws

Kant eist bescherming banen en inkomens

SP-fractievoorzitter Agnes Kant presenteert vandaag vijf voorstellen om de negatieve effecten van de kredietcrisis op de economie te beperken. Eén van de voorstellen is om tijdelijke werktijdverkorting mogelijk te maken, voor vaste werknemers én ook voor flexarbeiders. Kant: “Natuurlijk kunnen niet alle gevolgen van de economische achteruitgang opgevangen worden. Maar na het redden van de banken, moet het kabinet banen en inkomens beschermen van de mensen die de tol dreigen te betalen van de kredietcrisis. Ook de gevolgen van de kredietcrisis vragen om goed crisisbeheer.” De SP wil zo snel mogelijk een debat met het kabinet over hierover.

In de afgelopen weken is duidelijk geworden dat de kredietcrisis verstrekkende gevolgen heeft voor de economie. Uitzendkrachten worden per direct de wacht aangezet, het consumentenvertrouwen loopt terug en de voorspellingen van het IMF zijn somber. Kant: “Volgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank gaat de crisis de zwaksten het hardst treffen. Onacceptabel. Het kabinet moet hen beschermen.”

Kant stelt voor de doorwerkbonus en premiekorting voor 62-plussers niet in te voeren. Kant: “De SP was al geen voorstander van deze maatregelen, maar het moet nu ook voor voorstanders duidelijk zijn dat wanneer banen van alle groepen op het spel staan, deze voorstellen zinloos zijn. We spelen dan volgend jaar ruim een half miljard vrij voor koopkrachtbehoud.”

De voorstellen van de SP:

1. Tijdelijke werktijdverkorting voor vaste en tijdelijke arbeidskrachten Tijdelijke werktijdverkorting is een goed middel om bedrijven en hun werknemers door een moeilijke periode te helpen. Werktijdverkorting houdt in dat werknemers minder gaan werken. Voor de niet-gewerkte uren kunnen werknemers een tijdelijke WW-uitkering krijgen. Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van werktijdverkorting moet goed gecontroleerd worden of het bedrijf zelf onvoldoende middelen heeft om de crisis door te komen. Tijdelijke arbeidskrachten worden gelijk behandeld. De werktijdverkorting kan benut worden voor scholing.

2. Geef pensioenfondsen de mogelijkheid de pensioenen mee te laten stijgen met de lonen Door de kredietcrisis kunnen en mogen pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen niet mee laten stijgen met de lonen om de prijsstijgingen te compenseren. De regels hiervoor moeten tijdelijk worden versoepeld, en indien nodig wordt pensioenfondsen een lening verstrekt om koopkrachtbehoud voor gepensioneerden te garanderen.

3. Bescherm de laagste en middeninkomens Het kabinet moet haar koopkrachtbeleid herzien. Uit de laatste koopkrachtcijfers bleek dat volgend jaar er groepen lage inkomens er op achteruit gaan, terwijl hogere inkomens er op vooruit gaan. Juist in mindere tijden moeten de inkomensverschillen niet groter, maar juist kleiner worden.

4. Geen invoering doorwerkbonus en premiekorting 62-plussers De SP is geen voorstander van deze maatregelen, maar op dit moment moeten ook voorstanders inzien dat het nu niet zinvol is. Het levert een besparing op van ruim een half miljard.

5. Haal geplande investeringen naar voren Door overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld spoor, woningen en innovatie eerder uit te voeren, wordt ook geïnvesteerd werk en banen. Het is een stimulans voor de economie.

Betrokken SP'ers