Kabinet neemt SP-voorstel incassokosten over

Er komt een maximum voor incassotarieven. Het voorstel dat de SP deze week deed, is overgenomen door minister Hirsch Ballin (Justitie). SP-Kamerlid Sadet Karabulut: “Dit is heel goed nieuws. Door duidelijke regels en normen op te nemen in de wet, kan een einde gemaakt worden aan de woekertarieven die incassobureaus in rekening brengen. En voor mensen zal duidelijk worden wat ze wel en wat ze niet hoeven te betalen aan incassokosten.”

Tijdens een debat over schulden dinsdag stelde Karabulut voor incassokosten nooit meer dan 15 procent van de hoofdsom te laten bedragen. Karabulut: “Dit is ook het tarief wat door de rechters wordt gehanteerd en wordt gezien als redelijke kosten.” Onder druk van de Tweede Kamer zegde de minister toe binnen enkele maanden te komen met een voorstel waarin een wettelijke maximumtarief wordt vastgelegd op grond van de normen die worden gehanteerd door de rechters.

Karabulut pleitte in het debat ook voor het instellen van een gemeentelijke zorgplicht bij problematische schulden. Als het aan de SP ligt, wordt vastgelegd dat iedereen geholpen wordt, de kwaliteit van de schuldhulpverlening verbetert en de doorlooptijden en wachttijden worden aangepakt. Karabulut: “Bij sommige gemeenten moeten mensen soms maanden wachten op hulp bij het oplossen van schulden. Dat is onacceptabel. Door het instellen van een gemeentelijke zorgplicht krijgt iedere Nederlander met schulden recht op hulp. Dat is een belangrijke stap bij het oplossen van de schuldenproblematiek in Nederland.”

Het kabinet heeft beloofd voor het einde van dit jaar met een voorstel te komen over de invulling van de zorgplicht van gemeenten.

Betrokken SP'ers