nieuws

Bescherm banen en inkomens met tijdelijke werktijdverkorting

Vakbonden FNV, CNV en MHP demonstreerden vandaag met ruim 1000 werknemers op het Plein in Den Haag. Zij willen dat het kabinet tijdelijke werktijdverkorting mogelijk maakt om banen van werknemers te beschermen. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt was aanwezig om de werknemers te steunen in hun eis. Ulenbelt: “Na het redden van de banken, moet het kabinet banen en inkomens beschermen van de mensen die de tol dreigen te betalen van de kredietcrisis. Zij hebben deze crisis niet veroorzaakt, zij moeten er dus ook niet de dupe van worden.”

Twee weken geleden deed SP-fractievoorzitter Agnes Kant al vijf voorstellen om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken, waaronder de mogelijkheid tot werktijdverkorting. Wat de SP betreft moet dit ook gelden voor tijdelijk personeel en uitzendkrachten en mag het niet ten koste gaan van de opgebouwde WW-rechten van werknemers.

De voorstellen:

1. Tijdelijke werktijdverkorting voor vaste en tijdelijke arbeidskrachten Tijdelijke werktijdverkorting is een goed middel om bedrijven en hun werknemers door een moeilijke periode te helpen. Werktijdverkorting houdt in dat werknemers minder gaan werken. Voor de niet-gewerkte uren kunnen werknemers een tijdelijke WW-uitkering krijgen. Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van werktijdverkorting moet goed gecontroleerd worden of het bedrijf zelf onvoldoende middelen heeft om de crisis door te komen. Tijdelijke arbeidskrachten worden gelijk behandeld. De werktijdverkorting kan benut worden voor scholing.

2. Geef pensioenfondsen de mogelijkheid de pensioenen mee te laten stijgen met de lonen Door de kredietcrisis kunnen en mogen pensioenfondsen volgend jaar de pensioenen niet mee laten stijgen met de lonen om de prijsstijgingen te compenseren. De regels hiervoor moeten tijdelijk worden versoepeld, en indien nodig wordt pensioenfondsen een lening verstrekt om koopkrachtbehoud voor gepensioneerden te garanderen.

3. Bescherm de laagste en middeninkomens Het kabinet moet haar koopkrachtbeleid herzien. Uit de laatste koopkrachtcijfers bleek dat volgend jaar er groepen lage inkomens er op achteruit gaan, terwijl hogere inkomens er op vooruit gaan. Juist in mindere tijden moeten de inkomensverschillen niet groter, maar juist kleiner worden.

4. Geen invoering doorwerkbonus en premiekorting 62-plussers De SP is geen voorstander van deze maatregelen, maar op dit moment moeten ook voorstanders inzien dat het nu niet zinvol is. Het levert een besparing op van ruim een half miljard. 5. Haal geplande investeringen naar voren Door overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld spoor, woningen en innovatie eerder uit te voeren, wordt ook geïnvesteerd werk en banen. Het is een stimulans voor de economie.