Balkenende erkent noodzaak debat over sociaal-economische koers

Premier Balkenende denkt dat een groot debat nodig is over de gewenste sociaal-economische ordening, nu de kredietcrisis heeft laten zien dat het niet meer “business as usual” kan zijn. Dat zei hij in reactie op de algemene beschouwingen van SP-fractievoorzitter Tiny Kox in de Eerste Kamer deze week.

Kox tegen Balkenende: "Er zijn echte alternatieven!"

Kox toonde zich tevreden met de uitkomst het debat: “Ik zie dat de senatoren – althans velen van ons – nader tot elkaar komen, zonder dat ik het gevoel heb dat mijn fractie erg op drift is. Dat zal onze kiezers deugd doen, maar die van de PvdA evenzeer’ zei hij tegen PvdA-fractievoorzitter Han Noten. “Twee jaar terug maakten de politieke verhoudingen het nog onmogelijk dat de SP mocht gaan meebesturen. Maar over twee jaar zijn er nieuwe kansen en mogelijkheden. Dat kabinet met de SP komt er echt wel!”

Kox is blij dat de meeste partijen erkennen dat een andere koers nodig is op sociaal-economisch terrein, nationaal en internationaal. “We hebben het nu over het einde van de hebzucht, het einde van de dominantie van de almachtige markt, het einde van het kortetermijndenken. Welke koers we nu moeten gaan varen, daarover moeten we met elkaar praten. Maar dat we vaststellen dat zo’n debat noodzakelijk is, is een grote stap vooruit.” De SP-fractievoorzitter vindt dat debat vooral van belang omdat de huidige crisis van invloed is op de toekomst van mensen. Mensen die hun baan verliezen, bang zijn hun hypotheek niet te kunnen betalen of vrezen voor hun pensioen.

Kox was ook tevreden met de herhaalde toezegging van premier Balkenende dat er voor 2009 geen extra bezuinigingen op de agenda staan. Wel wil de SP, daarin gesteund door de PvdA, meer garanties dat de pensioenen de komende jaren niet worden aangetast. Ook moet de regering zich meer inzetten om te voorkomen dat energiebedrijven als Essent en Nuon niet door hun provinciale en gemeentelijke aandeelhouders aan buitenlandse bedrijven verkocht worden. In die eis zag de SP zich gesteund door de Eerste Kamerfracties van CDA en PvdA.

De meeste fracties zijn met de SP van mening dat het parlement moet onderzoeken hoe de huidige crisis kon ontstaan en hoe herhaling kan worden voorkomen. Een oproep aan het kabinet om in beeld te brengen hoe de verschillende wereldwijde crises van dit moment, in onder andere de economie, de voedselvoorziening en de energie, met elkaar van doen hebben, wordt ondersteund door alle partijen behalve de VVD. Kox riep VVD-fractievoorzitter Uri Rosenthal, fervent aanhanger van het nu op de klippen lopende neoliberale denken, op tot zelfreflectie: “Van mij hoeft u niet met pek en veren besmeerd binnen te komen. Dat is ouderwets. Maar een hoedje met de tekst: ‘Wij hadden geen gelijk’ zou u niet misstaan.”