nieuws

Woningcorporaties moeten geleend geld alleen gebruiken voor het bouwen van huizen

SP-Kamerlid Paulus Jansen is verbaasd over berichten dat woningcorporaties geld hebben geleend om dit vervolgens in IJsland op een spaarrekening te zetten. Jansen: "Het is een beetje bizar dat woningcorporaties het waarborgfonds sociale woningbouw (WSW) gebruiken om goedkoop te lenen, en het daarna voor een hoge rente weg zetten. Dat heet in gewoon Nederlands bankiertje spelen, terwijl corporaties huizen moeten bouwen. Minister Vogelaar moet dit niet meer toestaan en enkel garant staan voor geld dat direct wordt ingezet."

Corporaties kunnen tegen een lage rente geld lenen omdat hun lening wordt gewaarborgd door het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De rente is zo laag omdat gemeenten en de rijksoverheid garant staat voor het WSW. Jansen: "De corporaties maken hier misbruik van de garantie van de belastingbetaler. En als het fout gaat is diezelfde belastingbetaler de dupe. Dit soort constructies zijn niet nodig, en men moet dit soort risico's daarom nooit willen lopen."

Volgens Jansen moet het WSW alleen optreden als waarborg als corporaties het geld dat zij lenen ook daadwerkelijk inzetten voor hun eigen taken zoals het bouwen van betaalbare huurwoningen. Jansen: "Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij speculerende woningcorporaties financieren. Omdat minister Vogelaar garant staat voor het WSW heeft zij daar een flinke vinger in de pap. Ik verwacht dan ook van haar dat ze dit snel regelt."

Betrokken SP'ers