nieuws

Vogelaar zegt grootschalig onderzoek toe naar brandonveilige daken

Minister Vogelaar gaat op aandringen van de SP onderzoeken hoeveel woningen in Nederland daken hebben die niet voldoen aan de brandveiligheidseisen. Tweede Kamerlid Paulus Jansen vroeg hierom tijdens het vragenuurtje naar aanleiding van het afbranden van tien woningen in Zaanstad. Jansen: “Het ongeluk in Zaanstad is geen incident. Het Nederlands Instituut voor Fysieke veiligheid denkt zelfs dat honderdduizenden woningen niet aan de bouweisen voldoen. Er moet dus snel actie ondernomen worden.”

Bij de brand in Zaanstad kon het vuur in een woning via het dak overslaan naar omliggende woningen. Ook bij andere branden, zoals in Hoofddorp twee maanden geleden, was dit het geval. Jansen: “Volgens de regels moet dit helemaal niet zo makkelijk kunnen. Daken van verschillende woningen mogen in het kader van de brandveiligheid niet met elkaar in verbinding staan. Blijkbaar hebben gemeenten bij het afgeven van bouwvergunningen zitten slapen, met alle gevolgen van dien.”

Jansen stelde tevens voor om de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die onder andere de Schipholbrand onderzocht, een onafhankelijk onderzoek te laten doen. Minister Vogelaar wilde zover echter nog niet gaan. Jansen vindt dit jammer: “De onderzoeksraad onder leiding van Pieter van Vollenhoven heeft veel kennis op dit terrein. Aangezien inmiddels wel duidelijk is dat fouten van overheden een grote rol spelen in deze kwestie is een onafhankelijk onderzoek nodig.”

Betrokken SP'ers