nieuws

Vogelaar moet winstbelasting terugdraaien om bouwproductie te redden

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat minister Vogelaar de invoering van de winstbelasting op de sociale activiteiten op de woningcorporaties moet terugdraaien om de bouwproductie van de woningcorporaties op peil te houden. Jansen: "De SP heeft zich altijd tegen de invoering van deze belasting verzet. Zeker nu de woningcorporaties moeite krijgen om betaalbare huurwoningen te financieren moet Vogelaar zorgen voor meer investeringsruimte. Het terugdraaien van deze belastingmaatregel zou een prima eerste stap zijn."

Hij deed zijn oproep tijdens een debat met Vogelaar over de woningbouwproductie en de afspraken die hierover door de minister worden gemaakt met de verschillende regio's. Jansen: "In het verleden konden woningcorporaties in economisch mindere tijden worden aangezet tot het bouwen van woningen. Dit is goed voor de werkgelegenheid en om de economie er bovenop te helpen. Helaas is de invloed van de overheid op de corporaties de laatste jaren gemarginaliseerd, waardoor de minister vrijwel geen instrumenten meer heeft om de corporaties te sturen."

Jansen pleitte verder voor meer aandacht voor de bouw van betaalbare huurwoningen in wijken waar het aandeel van deze woningen nu erg laag is. "De minister maakt zich erg druk over wijken die 'eenzijdig zijn opgebouwd' uit alleen maar huurwoningen. Daar moeten volgens haar betaalbare huurwoningen worden gesloopt en dure huur- en koopwoningen worden teruggebouwd. Maar over wijken met alleen koopwoningen hoor ik haar niet en dat is erg raar."

Het gemak waarmee de minister wil slopen is het SP-Kamerlid overigens ook een doorn in het oog. "De minister spreekt over herstructurering. In normaal Nederlands is dat ‘Wijken voor de rijken’, slopen dus. Een prima alternatief voor sloop is grootschalige renovatie van woningen, bijvoorbeeld het samenvoegen van woningen of het optoppen van complexen. Juist in gebieden met een gespannen woningmarkt is dit pure noodzaak, al is het alleen maar omdat er na sloop vrijwel altijd minder woningen terug worden gebouwd."

Daarnaast vroeg Jansen de minister te verbieden dat gemeenten aan projectontwikkelaars de mogelijkheid geven om het bouwen van betaalbare woningen af te kopen. "De SP vindt dit schandalig, want afspraken over het aandeel betaalbare woningen in een bouwproject worden niet voor niets gemaakt. Daarnaast kunnen projectontwikkelaars aanspraak maken op subsidie als zij in bestaande woonwijken willen bouwen en het financieel lastig is om sociaal te bouwen."

Betrokken SP'ers