nieuws

'Vogelaar en gemeenten moeten zich schamen'

Deze week presenteerde het Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken een lijst met rapportcijfers voor de bewonersinspraak in de veertig PR-wijken van minister Vogelaar. Deze 'Kwaliteitskaart Bewonersparticipatie', die gemaakt is met behulp van een onderzoek van de Tilburgse school voor Politiek en Bestuur, moet volgens SP-Kamerlid Paulus Jansen voor minister Vogelaar en de betreffende gemeenten een reden zijn om het schaamrood op de kaken te krijgen.

Paulus Jansen

Het schaamrood op de kaken. Dat is nogal een uitspraak.. "Jazeker, maar helaas wel terecht. In 24 van de 40 wijken wordt geen voldoende gehaald voor het betrekken van de bewoners bij de plannen. De gemeenten Amsterdam en Rotterdam maken het helemaal bont. De wijken Amsterdam Zuidoost, Geuzeveld, Slotermeer, Indische Buurt, Overtoomse Veld (allen Amsterdam) en Vreewijk en Zuidelijke Tuinsteden (Rotterdam) krijgen een NUL. Geen enkele inspraak dus!"

Was dit niet te verwachten? Die plannen die de gemeenten in de wijk wilden uitvoeren moesten van Vogelaar toch heel snel klaar zijn? "Dat is waar, maar minister Vogelaar heeft een aantal keren gezegd dat zij de plannen van de gemeenten niet goed zou keuren als de bewoners niet voldoende inspraak hadden gehad. Deze uitspraak deed zij toen ik in een debat met haar aangaf dat de bewoners van Rotterdam Hillesluis mij hadden verteld nog helemaal niets van de gemeente te hebben gehoord! Zij heeft de plannen in alle veertig wijken met veel poespas ondertekend en nu blijkt dat zij helemaal niet goed naar die bewonersinspraak heeft gekeken!"

En nu? "Vogelaar zegt nu: 'Dit zal gemeenten stimuleren om hoger in de ranking te komen'. Daar hebben de bewoners van die wijken natuurlijk helemaal niets aan. Alle plannen zijn al vastgesteld en worden uitgevoerd. De bewoners mogen straks waarschijnlijk alleen naar de bekende 'bewonersavond' komen om te horen welke plannen de stropdassen in de gemeentehuizen en directiekamers van de corporaties hebben bedacht. Ik ben hier erg ontstemd over en dit zal ik haar laten merken als wij binnenkort weer met haar spreken over de wijkaanpak."

Waren er dan helemaal geen lichtpuntjes? "Gelukkig wel. Er zijn een aantal gemeenten die het prima hebben gedaan. Opvallend is dat bij bijna allemaal de SP in het college zit. Zaanstad krijgt een 8, Heerlen een 8, Schiedam een 7, Nijmegen een 8, Eindhoven een 7- en Groningen een 6,5. Misschien kunnen onze wethouders de wethouders van de andere gemeenten een keertje meenemen als zij gaan 'Buurten in de buurt'!"