Van Raak stelt afschaffing embargo Prinsjesdag voor

Het embargo rond de begrotingsstukken van het kabinet die elke najaar behandeld worden, moet worden afgeschaft. Dit stelt de SP deze week voor bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Algemene Zaken.

Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak is het embargo rond Prinsjesdag niet nodig en zelfs hinderlijk bij de voorbereiding van de Algemene Beschouwingen. “Kamerfracties moeten zich in enkele dagen door vele duizenden pagina’s worstelen. Dat komt de kwaliteit van het debat niet ten goede. Bovendien moet het maatschappelijk debat over de voorstellen kunnen beginnen zodra dat mogelijk is, en niet wanneer dit het kabinet uitkomt.”

“In de weken voorafgaand aan Prinsjesdag lekt juist het kabinet aan alle kanten wat het zelf als ‘goed nieuws’ beschouwt, terwijl de Kamer en de pers op een informatieachterstand worden gezet en zelfs op hun falie krijgen als er een keer slecht nieuws wordt gelekt. Als de begrotingsstukken klaar zijn, moeten ze beschikbaar worden gemaakt. Dus geen poppenkast meer met embargo’s die alleen nog van belang zijn voor het pr-beleid van het kabinet.”

Betrokken SP'ers