nieuws

Van Dijk: Maak aanvalsplan voor zwakke scholen

Een aanvalsplan is nodig om zwakke scholen te redden. Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk voor aan minister Plasterk in reactie op de noodkreet van de wethouders uit de grote steden die stellen dat het niveau op sommige scholen tot een onaanvaardbaar laag peil is gedaald. Van Dijk: “Meer dan 50.000 leerlingen krijgen slecht onderwijs, terwijl machtige schoolbesturen onaantastbaar zijn. De wethouders willen dat de overheid sneller ingrijpt op zwakke scholen en dat ben ik met ze eens. Er moet een aanvalsplan komen om overheden meer instrumenten te geven om in te grijpen. De minister kan niet volstaan met toekijken.”

Volgens het Kamerlid is de autonomie van schoolbesturen volledig doorgeschoten doordat deze op afstand van de overheid zijn gezet. Overheden kunnen daardoor nauwelijks optreden tegen lage kwaliteit, schaalvergroting of segregatie. Van Dijk: “Zeer zwakke scholen moeten desnoods gesloten kunnen worden. De wethouders vragen terecht: van wie is de school? Wat mij betreft van leraren en leerlingen onder toezicht van de minister. Niet van schoolbesturen met een eigen agenda.”

Het aanvalsplan moet volgens Van Dijk het onderwijs teruggeven aan de rechthebbenden: de minister gaat over de kwaliteit, de salarissen en de bevoegdheden. Gemeentes maken in overleg met de scholen bindende afspraken over de bestrijding van segregatie en schaalvergroting. Scholen moeten deel gaan uitmaken van de wijk waarin ze staan. Van Dijk: "De groeiende onderklasse, die wordt gekenmerkt door onderwijsachterstanden en schooluitval, is onaanvaardbaar. Solistisch optreden van schoolbesturen is ongepast, het wordt tijd voor samenwerking en een integrale aanpak van de problemen."

Betrokken SP'ers