nieuws

Van Bommel eist Nederlandse steun voor Iraanse hongerstakers

Harry van Bommel wil dat minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) de ambassadeur van Iran op het matje roept naar aanleiding van een grote en langdurige hongerstaking die tientallen politieke gevangen in Iran op dit moment houden. “Verhagen moet laten zien dat de mensenrechtensituatie in Iran hem menens is”, aldus Van Bommel. “Dat kan door de Iraanse ambassadeur te vertellen dat de eisen van de voornamelijk politieke gevangenen moeten worden ingewilligd.”

In verschillende gevangenissen in Iran zijn sinds 25 augustus 55 Koerdische politieke gevangenen, onder wie drie vrouwen, in hongerstaking. Ze eisen een eerlijk proces, betere levensomstandigheden in de gevangenis en een einde aan de binnenlandse verbanningen, de martelingen en executies. In de diplomatie wordt weinig aandacht gegeven aan het protest van de gevangenen. Te weinig, vindt Van Bommel: “De Nederlandse regering moet tonen dat ze echt iets wil doen aan de mensenrechtensituatie in Iran en dus aan de situatie waar deze mensen in zitten. De ambassade in Teheran en minister Verhagen moeten onmiddellijk aan het werk”, aldus Van Bommel.

In juli dit jaar kwam een andere hongerstaker Akbar Mohammadi in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran om het leven. Hij zat daar een gevangenisstraf van vijftien jaar uit, waartoe hij in 1999 werd veroordeeld vanwege zijn aandeel in de organisatie van protesten tegen het islamitische regime van Iran.

Betrokken SP'ers