nieuws

'Toezicht op financiële sector heeft gruwelijk gefaald'

SP-Kamerlid Ewout Irrgang heeft in het debat over de nationalisatie van Fortis en ABN AMRO aan minister Bos gevraagd welke koerswijziging Nederland van het kabinet kan verwachten, nu het politieke project van meer markt, minder overheid en meer aandeelhouderskapitalisme is mislukt. Irrgang: “Op Prinsjesdag deed men alsof de crisis een Amerikaans verschijnsel was. Inmiddels weten we beter. Er kan maar één conclusie zijn. Ook in Europa en in Nederland heeft het toezicht van de overheid op de financiële sector gruwelijk gefaald. Daarom moeten we de koers wijzigen en niet enkel ingrijpen om daarna weer van voor af aan te beginnen.”

Het Kamerlid ziet bij minister Bos niet de fundamentele lessen die hij zou moeten trekken voor de toekomst. Ook mist hij de bereidheid om in te grijpen in de macht van de aandeelhouders. Irrgang: “De problemen liggen niet enkel aan de overkant van de oceaan maar ook hier. Ook hier schoot toezicht tekort, ook hier kwamen bonussen met perverse prikkels gericht op de korte termijn. Ook hier zijn we van het Rijnlandse model opgeschoven naar het Angelsaksische. De SP wil daarom een parlementaire enquête om de fouten uit het verleden precies bloot te leggen en de noodzakelijke lessen voor de toekomst te kunnen trekken.”

De nationalisatie van Fortis en ABN AMRO was volgens de SP noodzakelijk en onvermijdelijk, maar Irrgang heeft daar nog wel vraagtekens bij. Bijvoorbeeld of het bedrag van 16,8 miljard niet te hoog was, de vraag waarom de nationalisatie niet al in eerste instantie is gebeurd zoals de SP voorstelde, wat de consequentie is voor het beloningsbeleid van de bestuurders, en waarom dit alles niet vertrouwelijk met de fractievoorzitters is overlegd.