nieuws

Ter Horst gaat structuur IT-projecten aanpassen

Arda Gerkens

Minister ter Horst heeft op aandringen van de SP toegezegd de structuur van de IT-projecten van de overheid aan te passen om de rotte appels uit de mand te krijgen. SP-Kamerlid Arda Gerkens: “Verreweg de meeste projecten worden nu aanbesteed in één mantelcontract. In dat mantelcontract zit zowel de architectuur als de bouw, het management en vaak ook nog het onderhoud. Het is alsof je een wegenbouwer vraagt hoe Nederland in te richten.”

Gerkens diende vorig jaar een motie in waarin ze de Algemene Rekenkamer vroeg te onderzoeken waarom IT-projecten steeds mislukken. De Tweede Kamer debatteert donderdag naar aanleiding van de laatste rapportage van de Rekenkamer en de voorstellen van minister Ter Horst. Gerkens is van mening dat de minister een aantal goede voorstellen doet om meer zicht te krijgen op de uitgaven aan IT-projecten en het onderhoud ervan, maar dat zij te weinig doet om debacles in de toekomst te voorkomen. “De minister stelt een Chief Information Officer (CIO) voor, een soort opperhoofd voor informatietechnologie bij de overheid,” zegt Gerkens. “Maar dat moet wel iemand zijn met verstand van informatiestromen en bedrijfsprocessen. CIO mag geen synoniem zijn voor Career Is Over: een uitgerangeerde ambtenaar zonder verstand van zaken.”

Gerkens wil dat er jaarlijks een onafhankelijke rapportage komt van de IT-projecten boven 20 miljoen euro. “Er zijn softwareprogramma’s die onafhankelijke informatie kunnen verzamelen over het technische en financiële verloop van een IT-project. Daarmee kunnen de CIO en de Kamer op de hoogte worden gehouden en bijtijds ingrijpen”, aldus het SP-Kamerlid.

Gerkens ziet ook een grote rol weggelegd voor de Kamer zelf in de controle op en omgang met IT-projecten. “Ik doe een oproep aan de Kamerleden om de politieke druk van IT-projecten af te halen en het lef te hebben om zich er goed van te vergewissen dat wat we willen ook kan!” Zij doelt hierbij met name op het Elektronisch Patiënten Dossier, waar de meningen over de planning verdeeld zijn. Een voorstel van de SP om een second opinion over de planning aan te vragen kon geen steun van de Kamer krijgen.

Betrokken SP'ers