Stop import van landbouwgewassen van geroofd land

Nederland moet stoppen met het afnemen van producten die geteeld zijn op geroofd land. Dit vinden SP-Kamerleden Krista van Velzen en Paulus Jansen. Zij hebben gesproken met een delegatie inheemse mensen van de Braziliaanse Guarani-Kaiowa-gemeenschap in de deelstaat Mato Grosso.

Deze gemeenschap is met geweld van haar grondgebied verdreven zodat daar op grote schaal soja en suikerriet geteeld kan worden. Daardoor kunnen de mensen niet meer van eigen land leven. Door de vervuiling van het water is ook visserij onmogelijk geworden.

Guarani-indiaan met Kamerleden

Krista van Velzen en Paulus Jansen met een lid van de Braziliaanse Guarani-Kaiowa-gemeenschap

Van Velzen: “De groeiende teelt van soja voor onze varkens en suikerriet als bron van groene energie gaat ten koste van het grondgebied waarop voedsel wordt verbouwd voor de lokale consumptie. Omdat de oorspronkelijke bevolking zelf geen voedsel meer kan telen, deelt de overheid voedselpakketten uit. Maar daarvan kunnen deze mensen maar een week leven, dus zijn ze gedwongen voor weinig geld op de plantages te werken. Meer dan 40 procent van de Braziliaanse bevolking is inmiddels ondervoed.”

“De Braziliaanse regering heeft de grondwettelijke verplichting het geroofde land terug te geven aan de oorspronkelijke bevolking, maar maakt daar geen werk van. Dat soort producten zou je daarom niet moeten willen importeren. Je zou bijna zeggen dat de afnemer van deze soja en suikerriet een heler is. Ik roep het kabinet op deze producten niet langer af te nemen en er bij de Braziliaanse regering op aan te dringen haar beloftes over teruggave van de grond na te komen”, aldus Van Velzen.

De SP pleit al langere tijd voor een moratorium op de import van biomassa, als deze niet duurzaam is.