nieuws

'Spaarders beschermen met nationalisatie, niet met overheidsgarantie'

SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil niet dat Nederland in navolging van Duitsland en Ierland alle spaartegoeden volledig gaat garanderen. Hij pleit er in plaats daarvan voor om spaarders te beschermen door nationalisatie wanneer banken in ernstige problemen geraken. Irrgang: "Een volledige overheidsgarantie kan heel duur uitpakken voor de belastingbetaler, terwijl er niks tegenover staat. Het is veel beter om banken die failliet dreigen te gaan te nationaliseren zoals bij Fortis en ABN Amro is gebeurd. Dat zijn niet alleen alle spaarders beschermd maar ook de zakelijke klanten. Bovendien krijgt de overheid er een aandeel in een bank voor terug."

Volgens het SP-Kamerlid is het twijfelachtig of het garanderen van spaartegoeden zal helpen om in de problemen geraakte banken te redden. Bij Fortis waren het vooral de zakelijke klanten die wegliepen, terwijl Duitsland niet de zakelijke tegoeden wil garanderen. Nadeel is ook dat als de banken alsnog failliet gaan, de belastingbetaler extreem duur uit is. Nationalisatie kost ook veel geld. Maar daar staat het eigendom van een op de lange termijn weer winstgevende bank tegenover. Daardoor kan de belastingbetaler per saldo goedkoper uit zijn.

Volgens Irrgang is het volledig garanderen van alle spaartegoeden in feite een gratis cheque voor de financiĆ«le sector. Als het al zou werken, zouden daarmee aandeelhouders en bestuurders van banken die onverantwoorde risico's genomen hebben beloond worden met een overheidsgarantie om faillissement te voorkomen. Irrgang: “Het zou zelfs het nemen van onverantwoorde risico's in de toekomst kunnen aanmoedigen omdat er het signaal van uitgaat dat het misgaat, de overheid toch wel komt helpen. Ook om die reden is nationalisatie om de spaarders te beschermen voor de maatschappij uiteindelijk het beste.”

Nu krijgen klanten nog maximaal 38.000 euro vergoed als hun bank omvalt. Inmiddels heeft staatssecretaris De Jager aangegeven dat dit bedrag zal worden verhoogd. Met hoeveel de spaargarantie omhoog gaat, is nog niet duidelijk.