nieuws

SP lanceert dertig voorstellen voor hervorming financiële stelsel

Agnes Kant en Ewout Irrgang

Het toezicht op banken moet voortaan onder verantwoordelijkheid vallen van het land waar de handel plaatsvindt, niet in het land waar het hoofdkantoor van een bank staat. Dat is één van de dertig voorstellen voor hervorming van het financieel-economisch systeem die fractievoorzitter Agnes Kant en financieel woordvoerder Ewout Irrgang van de SP maandag hebben gepresenteerd.

De SP is de eerste partij die naar aanleiding van de kredietcrisis met een breed plan komt om het financieel-economisch stelsel te hervormen. Kant en Irrgang doen voorstellen om onder regels en toezicht fors aan te scherpen, de doorgeslagen aandeelhoudersmacht terug te draaien en de perverse bonussencultuur af te schaffen. Bovendien moet er een parlementaire enquête komen naar aanleiding van de kredietcrisis.

Agnes Kant

Vijf punten uit het plan van de SP:

1. Invoering van nationaal toezicht Toezicht moet plaatsvinden in het land waar de handel plaatsvindt, niet in het land waar het hoofdkantoor van de bank staat. Op de Nederlandse markt moet toezicht worden gehouden door de Nederlandse toezichthouders. Nu is iemand afhankelijk van bijvoorbeeld het IJslandse toezicht als hij een rekening heeft bij een bijkantoor van een IJslandse bank.

2. Toetsing vooraf van nieuwe financiële producten De Nederlandsche Bank (DNB) en andere toezichthouders moeten nieuwe financiële producten voortaan toetsen voordat zij op de markt worden gebracht, zoals dat ook gebeurt met nieuwe geneesmiddelen. Producten die niet deugen of niet goed te begrijpen zijn, bijvoorbeeld vanwege een onduidelijk risicoprofiel, worden van de markt geweerd.

3. Een verbod op bonussen Prestatiebeloningen voor topbestuurders van grote ondernemingen in de vorm van bonussen, aandelen en opties moeten binnen en buiten de financiële sector worden afgeschaft. En niet alleen waar de overheid nu een vinger in de pap heeft.

4. Inperking van de macht van de aandeelhouders Aandelen veranderen gemiddeld binnen één jaar van eigenaar. Aandeelhouders zijn niet gericht op de lange termijn, maar op kortetermijnwinsten. Er moet weer duurzaam geïnvesteerd worden in de economie.

5. Invoering van de Tobintaks De Tobintaks op internationale kapitaalstromen gaat ontwrichtende speculatie tegen waar zo veel ontwikkelingslanden in de Azië-crisis, en daarna, slachtoffer van zijn geworden.