nieuws

Poppe wil opheldering over doorberekening rioolheffing aan huurders

SP-Kamerlid Remi Poppe heeft aan minister Vogelaar opheldering gevraagd over de manier waarop de woningstichting in Cothen rioolheffingen doorberekent aan haar huurders. Poppe: “De huurders betalen hierdoor mee aan een belasting die de woningstichting als woningeigenaar moet betalen aan de gemeente. Dat is helemaal niet toegestaan.”

In de gemeente Wijk bij Duurstede, waar het dorp Cothen onder valt, is de rioolheffing een eigenarenheffing. Dit betekent dat de eigenaren van woningen en niet de huurders een aanslag krijgen. In Cothen berekent de woningstichting de heffing direct door in de servicekosten, waardoor huurders met een lager inkomen hier geen kwijtschelding voor kunnen krijgen van hun gemeente.

Toen de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede zich in februari dit jaar boog over het minimabeleid, wees de cliëntenraad van de sociale dienst al op de problemen die dit opleverde. Dit was voor de SP-afdeling in Wijk bij Duurstede aanleiding om de huurders in Cothen te informeren en bij te staan. Het gemeentebestuur verzocht de woningstichting om haar beleid te veranderen en verschillende huurders maakten per brief bezwaar. Het bestuur van de woningstichting weigert tot nu toe gehoor te geven aan de verschillende oproepen. Poppe: "Het is treurig dat de woningstichting zelf een oproep van het gemeentebestuur naast zich neerlegt."

Remi Poppe vindt daarom dat minister Vogelaar zich met deze zaak moet bemoeien. "Het doorberekenen van belastingen die zijn bedoeld voor de eigenaar van de woning, mogen niet worden doorberekend aan de huurders. Dit staat in de wet. Deze belastingen zijn namelijk al een onderdeel van de kale huur en daarom moet de minister de woningstichting op de vingers tikken."