nieuws

Minister Klink vraagt om problemen in de GGZ

SP-Kamerlid Henk van Gerven heeft minister Klink gevraagd zijn verantwoordelijkheid te nemen en te zorgen voor kwaliteit in de geestelijke gezondheidszorg. Dit deed hij in het debat over de praktijken in isoleercellen van GGZ-instellingen waar dit jaar al zeven dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Van Gerven: “Als je als minister een systeem creëert waarbij het loont om misstanden te verbergen uit concurrentieoverwegingen, als je als minister vervolgens het er niet voor over hebt om adequaat handelend toezicht daar op te organiseren en als je niets doet aan de hoge werkdruk, dan vraag je om problemen. En die moet hij nu snel oplossen.”

Het Kamerlid wees in het debat op de oorzaken van de falende gezondheidszorg die ook blijken uit het lopende onderzoek van de SP onder ruim 5000 GGZ-medewerkers. Bijna negen van de tien zorgverleners ervaren een hoge werkdruk en stellen dat de kwaliteit van de zorg achteruit gaat. Een derde zegt niet de gewenste zorg te kunnen leveren die de patiënt nodig heeft. Van Gerven: “Werkdruk en te weinig personeel mag nooit de reden zijn om mensen in de isoleercel te zetten, maar als er meer personeel is, zullen er minder mensen in de isoleer geplaatst worden.”

Van Gerven was ook niet mals voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die volgens hem onvoldoende functioneert. Een conclusie die de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, onder leiding van Pieter van Vollenhoven, ook al had getrokken. Van Gerven: “De inspectie is verbureaucratiseerd en handelt veel te passief. We moeten terug naar een actievere Inspectie die regionaal dichter bij de zorg zelf werkt. Maar ook op deze instantie is bezuinigd, en de minister moet zorgen dat de inspectie genoeg middelen heeft om zich goed van haar taak te kunnen kwijten.

Betrokken SP'ers