nieuws

Meer duidelijkheid nodig over fonds van 20 miljard

SP Tweede Kamerlid Ewout Irrgang wil meer duidelijkheid over het fonds van 20 miljard euro voor de Nederlandse financiële sector. Irrgang: "Het is goed dat Bos duidelijk maakt dat de overheid pal staat voor het blijven functioneren van ons financieel systeem. De consequenties voor de burger zouden anders rampzalig kunnen zijn. Maar de belangrijkste vraag die ik heb is: wat krijgt de belastingbetaler terug voor zijn twintig miljard euro?"

Het SP-Kamerlid wil weten of in ruil voor een financiële injectie de overheid aandelen in de betrokken financiële instellingen verwerft. Daardoor zou sprake zijn van een gedeeltelijke nationalisatie. Bos liet daar gisterenavond nog onzekerheid over bestaan. Irrgang vraagt zich ook af of volledige nationalisatie niet beter is dan slechts een gedeeltelijke nationalisatie. Bij Fortis Nederland en ABN Amro bleek dit laatste zelfs noodzakelijk voor de redding van de beide banken.

Daarnaast kwam minister Bos ook met de garantie dat alle spaarders van Icesave hun geld terugkrijgen inclusief de eerste 20.000 euro spaargeld. SP-Kamerlid Ewout Irrgang had al eerder opgeroepen om de kleine spaarder niet in onzekerheid te laten zitten.

Bekijk de reactie van Irrgang in de uitzending van Pauw en Witteman donderdagavond