nieuws

Kamerleden bepleiten actie voor Rawagedeh

Kamerleden Van Bommel (SP), Waalkens (PvdA) en Voordewind (ChristenUnie) hebben premier Balkenende gevraagd zich in te zetten voor de nabestaanden van de massamoord in Rawagedeh. De drie Kamerleden spraken aan het slot van de reis van de Kamerdelegatie naar Indonesië, op zondag 19 oktober, twee weduwen en een overlevende. De moordpartij vond in december 1947 plaats. Het was voor het eerst in 60 jaar dat Nederlandse politici nabestaanden van deze moordpartij spraken.

Van Bommel: “We willen dat premier Balkenende een hoge vertegenwoordiger naar de jaarlijkse herdenking stuurt op 9 december a.s. en dat daar namens de Nederlandse regering een spijtbetuiging over deze massamoord wordt uitgesproken.”

Drie jaar geleden stelde minister Bot van Buitenlandse zaken dat Nederland in de periode 1945–1949 “aan de verkeerde kant van de geschiedenis” stond. In die jaren van wat de politionele acties heette, probeerde Nederland de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Indonesië door middel van oorlog ongedaan te maken. Daarbij moesten Nederlandse troepen een Indonesisch guerrillaleger bestrijden. In Rawagedeh leidde dat tot een massale moordpartij door Nederlandse militairen, waardoor 431 mensen om het leven kwamen.

Van Bommel: “De afgelopen jaren hebben veel Nederlandse veteranen die als dienstplichtige gedwongen waren aan de oorlog mee te doen bezoeken gebracht aan de plaatsen waar zij vochten. Er zijn op eigen initiatief ook mensen naar Rawagedeh geweest. Ik hoop dat de regering veteranen die dat willen zal helpen naar de herdenking in december te gaan.”