nieuws

Kabinetsvoorstel langdurigheidstoeslag helpt mensen van de regen in de drup

Het voorstel van het kabinet om gemeenten zelf de regels te laten bepalen voor het recht op een financiëel extraatje voor mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen, kan niet rekenen op steun van de SP. Er is nu nog sprake van een landelijke regeling voor deze zogenaamde langdurigheidstoeslag, die is bedoeld voor mensen die vijf jaar lang op het sociaal minimum leven. Het kabinet wil nu de gemeenten zelf laten bepalen aan wie, wanneer en hoeveel toeslag ze geven. “Daarmee komt de garantie op broodnodige extra financiële armslag te vervallen. Mensen die langdurig van een laag inkomen moeten rondkomen worden afhankelijk van de goedgeefsheid van hun gemeente", aldus SP-Kamerlid Sadet Karabulut. “Het kabinet helpt hiermee de mensen van de regen in de drup.”

Staatssecretaris Aboutaleb wil de gemeenten volledig vrij laten en gaat ervan uit dat de gemeenten een goede regeling zullen treffen. Hij wil dat echter niet garanderen. De SP wil daarom dat er in de wet een aantal waarborgen wordt vastgelegd. Eén van de waarborgen is de hoogte van de toeslag. Karabulut: “Neem in de wet een minimumbedrag op voor de langdurigheidstoeslag en laat dit niet aan gemeenten over. Daarmee waarborg je het recht op het noodzakelijke financiële extraatje voor mensen met de allerlaagste inkomens.”

De staatssecretaris ziet niets in de waarborg en stelt voor dat gemeenten de hoogte van de toeslag zelf mogen bepalen. Karabulut: Dit leidt tot rechtsongelijkheid tussen mensen in verschillende gemeenten. Zonder minimumbedrag in de wet kiest de staatssecretaris ervoor om gelijke gevallen in Nederland, ongelijk te behandelen.”

Een andere wens van het Kamerlid is dat wettelijk wordt vastgelegd dat de langdurigheidstoeslag niet pas na vijf jaar wordt verstrekt, maar al na drie jaar. “De rek is er wel uit voor mensen die drie jaar lang van een heel laag inkomen moeten rondkomen, de langdurigheidstoeslag is dan bittere noodzaak”, aldus Karabulut. Ze heeft staatssecretaris Aboutaleb en de PvdA opgeroepen om hun verkiezingsbelofte waar te maken en de armoede te bestrijden door mensen al na drie jaar de toeslag te verstrekken.

De voorstellen van de SP om de langdurigheidstoeslag al na drie jaar te verstrekken, werden niet gesteund door een meerderheid van de Tweede Kamer. Tegelijkertijd heeft ook het plan van het kabinet om de toeslag over te hevelen naar de gemeentes onvoldoende steun gekregen. De SP zal er daarom bij het kabinet op aandringen om met nieuwe voorstellen te komen waarbij de hoogte van de toeslag is gewaarborgd en mensen met de laagste inkomens na drie jaar recht krijgen op de langdurigheidstoeslag.

Betrokken SP'ers