nieuws

Jansen wil direct openheid over SS Rotterdam

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat minister Vogelaar alle onderzoeksrapporten over de aankoop van het schip 'SS Rotterdam' door woningcorporatie Woonbron openbaar moet maken. Jansen: "De kosten van aankoop en verbouwing van dit schip zijn gestegen van 20 naar 175 miljoen. Geld opgebracht door huurders. Na twee maanden zeuren heeft de Tweede Kamer vertrouwelijk inzage gekregen in de rapporten en deze geven genoeg aanleiding om de minister snel aan de tand te voelen over haar rol in deze zaak en te kijken of ze wel wakker was. En dat kan alleen als de stukken openbaar zijn."

SS Rotterdam

Jansen stelde samen met zijn collega-Kamerlid Remi Poppe al in april Kamervragen over de aankoop van het cruiseschip 'SS Rotterdam' dat door de woningcorporatie wordt omgebouwd tot hotel en congrescentrum. "Het is prima wanneer een staaltje Hollands Glorie in oude luister wordt hersteld en afgemeerd in Rotterdam. Maar moet een woningcorporatie daar 175 miljoen euro in investeren die hard nodig zijn voor het realiseren van betaalbare woningen, energiebesparing of het levensloop bestendig maken van huizen?"

Woonbron raamde de kosten op de aankoop en verbouw van het schip op 20 miljoen euro en verwachtte investeerders te kunnen vinden om dit bedrag mede te financieren. Jansen: "Inmiddels staat de teller op 175 miljoen en zijn er nog geen investeerders gevonden. Er wordt dus een groot risico genomen met geld dat bedoeld is voor de sociale volkshuisvesting."

Gezien de vertrouwelijkheid van de rapporten mag Jansen niets naar buiten brengen over de inhoud. "Ik mag niet meer zeggen dan dat ik meteen na het lezen van de rapporten met spoed een debat heb aangevraagd om de minister te ondervragen over haar betrokkenheid bij het project. Als toezichthouder op de woningcorporaties dient de minister van WWI in te grijpen, als er iets misgaat en het intern toezicht niet adequaat ingrijpt. Dat zullen dus de belangrijkste vragen worden bij het debat dat volgende week donderdag plaatsvindt."