nieuws

Jansen: Draai heffing Vogelaar op corporaties terug

SP-Kamerlid Paulus Jansen wil dat de heffing die minister Vogelaar corporaties oplegt om haar wijkaanpak te financieren onmiddellijk wordt teruggedraaid. In plaats daarvan moet er een wijkenfonds komen waaraan alle corporaties naar draagkracht bijdragen en waarvan het geld kan worden ingezet om problemen in alle wijken in Nederland aan te pakken. Jansen reageert hiermee op het rapport van de Algemene Rekenkamer waarin felle kritiek wordt geuit op de wijkaanpak van Vogelaar.

De Algemene Rekenkamer presenteerde donderdag een rapport over het wijkenbeleid van minister Vogelaar. De Rekenkamer zet daarin vraagtekens bij de heffing die Vogelaar de woningcorporaties heeft opgelegd. Corporaties die geen woningen hebben in de veertig wijken betalen een bedrag om corporaties in de veertig wijken een extraatje te geven. Jansen: “Maar er wordt niet onderzocht of die corporaties dat geld echt nodig hebben. Neem nou die woningcorporatie in Rotterdam die een cruiseschip heeft gekocht dat moet worden omgebouwd tot hotel- en congrescentrum. Die krijgt via Vogelaar extra geld dat mede is opgebracht door een arme woningcorporatie in Oost-Groningen die zelf ook voor grote investeringen staat. Dat is natuurlijk absurd.”

Het Rekenkameronderzoek signaleert ook dat “woningcorporaties meer en meer de grenzen van de wet opzoeken en zelfs dreigen te overschrijden”. Jansen: “Zo zijn er woningcorporaties die inburgeringscursussen en schoolconciërges betalen. Vogelaar vindt dit allemaal prima, maar zij vergeet dat alleen de huurders hiervoor opdraaien, terwijl dit voorheen altijd gedragen werd door alle belastingbetalers. Huurders én kopers dus.”

Jansen vindt het jammer dat de Rekenkamer niet heeft onderzocht welke gevolgen de focus op de veertig wijken heeft voor andere wijken met problemen in Nederland. “Zeker nu de signalen over een grote bezuiniging op het grotestedenbeleid steeds serieuzer worden, lijkt het erop dat dit kabinet zich alleen maar richt op zijn veertig paradepaardjes en de rest van de wijken laat stikken. Zo hebben we straks de problemen in veertig wijken opgelost en er vierhonderd met problemen gemaakt.”

Betrokken SP'ers