nieuws

Is 'huur op maat' een experiment of toch nieuw beleid?

SP-Kamerlid Paulus Jansen heeft minister Vogelaar om opheldering gevraagd over het bericht dat ook de gemeente Amsterdam wil beginnen met inkomensafhankelijk huren, het zogenaamde 'huur op maat'. Jansen: We zijn nog geen drie weken onderweg met een klein experiment op dit gebied en nu wil Amsterdam ook mee gaan doen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iedere gemeente die daar zin in heeft gezellig kan aanhaken."

Op 1 oktober is begonnen met een driejarig experiment in een aantal gemeenten, waarbij wordt gekeken of inkomensafhankelijke huurprijzen een oplossing bieden voor onder andere de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Jansen is erg ongelukkig met dit systeem. "Het introduceert een huurbelasting voor de lagere middeninkomens. Een weinig solidaire belasting, omdat de basisschoolleraar in het midden van zijn carrière moet betalen voor de huurkorting van de verpleger met een startsalaris. De fors verdienende directeur van het ziekenhuis, die ook nog eens profiteert van de hypotheekrenteaftrek die mede bijeen is gebracht door de lage- en middeninkomens, blijft buiten schot en is dus de lachende derde."

Jansen wil niet dat het experiment verder wordt uitgebreid met Amsterdam. "De minister ondersteunt een experiment in een beperkt aantal gemeenten. Als Amsterdam, een gemeente met ruim 300.000 huurwoningen, ook ineens gaat experimenteren met de hoogte van de huur kunnen we het beter meteen omdopen tot nieuw beleid. En daar zit ik niet op te wachten."

Betrokken SP'ers