nieuws

Hoogste tijd voor een vergunningplicht voor particuliere verhuurders

SP-Kamerlid Paulus Jansen vindt dat het tijd wordt voor een vergunningplicht voor particuliere verhuurders. Aanleiding zijn berichten die de SP-fractie krijgt over uithuiszettingen omdat de verhuurder geen toestemming van de hypotheekverstrekker heeft om de woning te verhuren. Jansen: "De huurbescherming van een grote groep huurders wordt hiermee ondermijnd, terwijl zij zelf geen actie kunnen ondernemen om dit te voorkomen."

Als een particuliere verhuurder zijn hypotheeklasten niet betaalt, wordt de woning door de hypotheekverstrekker geveild. Normaal gesproken is dat mét de huurders, omdat deze een huurcontract hebben. Echter, als de verhuurder geen toestemming heeft gevraagd aan de hypotheekverstrekker om de woning te verhuren, kan de bank besluiten de huurders uit de woning te zetten. Jansen: "Vanzelfsprekend is het grootste deel van de huurders zich helemaal niet bewust van dit gevaar. En als ze het al weten moeten ze de verhuurder op zijn blauwe ogen geloven, want het is onmogelijk om te achterhalen of de verhuurder deze toestemming van de hypotheekverstrekker heeft gekregen."

Daarom stelt Jansen in Kamervragen aan de ministers Vogelaar en Hirsch Ballin dat er snel iets moet gebeuren om deze problemen op te lossen. Jansen: "Wat mij betreft komt er een vergunningsysteem voor particuliere verhuurders. Bij de vergunningverlening kan dan onder andere worden bekeken of er toestemming van de hypotheekverstrekker is om de woning te verhuren."