nieuws

Hirsch Ballin vraagt Openbaar Ministerie om onderzoek Astro-programma’s

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft op aandringen van de SP het Openbaar Ministerie opdracht gegeven te bekijken of er een strafrechtelijk onderzoek moet worden gestart naar de Astro-programma’s. Daarmee is een volgende stap gezet om een eind te maken aan de oplichtingpraktijken bij de programma’s.

SP-Kamerlid Jan de Wit bood Hirsch Ballin in september het rapport Sterrenbeeld Melkkoe aan. Daarin worden de belspelpraktijken van de Astro-programma’s aan de kaak gesteld. De Wit vroeg de minister toen al om het Openbaar Ministerie onderzoek te laten doen of er bij de Astro-programma’s sprake is of was van strafbare feiten zoals oplichting en illegaal kansspel.

De Wit: “Wat mij betreft kan het Openbaar Ministerie niet vroeg genoeg met dat strafrechtelijk onderzoek beginnen. Die programma's zijn niets anders dan belspelletjes in een Astro-jasje. Dezelfde praktijken worden gewoon weer gebruikt om mensen zo veel mogelijk geld uit de zak te kloppen. Het wordt tijd dat er een duidelijk voorbeeld wordt gesteld zodat omroepen zich in de toekomst wel twee keer bedenken voordat ze weer dit soort praktijken op TV vertonen.”