nieuws

Goede spoorkwaliteit vereist betere behandeling spoorwegwerkers

SP-Kamerlid Emile Roemer wil dat minister Eurlings (Verkeer) maatregelen neemt tegen de hoge werkdruk voor spoorwegwerkers. Uit een onderzoek van de FNV blijkt dat de kwaliteit van de sporen onder druk komt te staan door de moeilijke werkomstandigheden van de spoorwegwerkers. De SP wil dat de regering als opdrachtgever van het spooronderhoud ingrijpt en de werkomstandigheden verbetert.

Steeds vaker moeten spoorwerkers in de nacht onderhoudswerkzaamheden verrichten, zodat het spoor overdag bruikbaar blijft. Roemer: "Natuurlijk moet overlast van spoorwerkzaamheden zoveel mogelijk beperkt worden. Nieuwe technieken maken het echter mogelijk om bij dubbelspoor veilig aan één spoor te werken terwijl het andere spoor nog in gebruik is. Hier zou wellicht meer gebruik van gemaakt kunnen worden."

Het loon van een spoorwerker houdt volgens Roemer ook niet over. Dat in combinatie met het vele nachtwerk maakt het vak van spoorwegwerker weinig aantrekkelijk. Roemer: "In plaats van juist te zorgen voor een goed passend loon en betere werkomstandigheden laat spoorbeheerder ProRail binnenkort ook werk uitvoeren door een bedrijf waar de werknemers zonder CAO zitten. Deze concurrentie zal alleen leiden tot nog slechtere arbeidsomstandigheden en het vertrek van nog meer spoorwegwerkers. De kwaliteit van het spoor dreigt verder af te glijden. De minister moet nu niet wachten op een grote klap, maar snel ingrijpen."

Betrokken SP'ers