nieuws

Gesthuizen pleit voor betere huurbescherming kleine ondernemer

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen bepleit in het vandaag gelanceerde rapport 'Help, mijn winkel wordt gerenoveerd' een aantal maatregelen die kleine ondernemers een betere huurbescherming moet bieden. Zo pleit het Kamerlid onder meer voor een systeem om een maximale huur te berekenen voor een winkel, en voor een wettelijk vastgestelde maximale jaarlijkse huurstijging. Gesthuizen: “Nu horen we te vaak dat ondernemers nauwelijks een vergoeding krijgen wanneer ze door renovatie tijdelijk moeten verhuizen en dat de huur daarna soms wel drie keer over de kop gaat. Zo draai je deze ondernemers de nek om. Net als mensen die een huis huren, zouden ook kleine ondernemers fatsoenlijke huurbescherming moeten krijgen.”

Het rapport 'Help mijn winkel wordt gerenoveerd' neemt als exemplarisch voorbeeld van de bestaande praktijk de renovatie van de Amsterdamse Dapperbuurt. Gesthuizen: “Huren exploderen, ondernemers missen inkomsten omdat ze op een waardeloze tijdelijke locatie zitten en de geboden vergoeding voor verhuiskosten is veel te laag. Ga er maar aan staan als winkelier. Ik wil er voor zorgen dat, ook na herstructurering van een buurt, de ondernemers de vruchten kunnen plukken van de tijd en energie die zij in hun zaak en daarmee hun buurt hebben gestoken.”

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zal de voorstellen uit het rapport bij de begroting Economische Zaken aanstaande woensdag indienen. De drie belangrijkste zijn:

  • Er komt betere huurbescherming voor kleine ondernemers, waaronder een maximaal toegestane huurprijs en een maximale toegestane huurstijging.
  • Het wordt niet langer toegestaan dat eigenaren van winkelcentra de grote supermarkten en winkelketens een aanzienlijke korting geven op de vierkante meterprijs, terwijl de kleine ondernemers de volle mep betalen.
  • Er moet een reële vergoeding worden gegeven voor de gevolgen van het betrekken van een tijdelijk pand.