nieuws

Gesthuizen: Behoud streng toezicht, ook buiten financiële sector

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft er woensdag voor gepleit niet te bezuinigen op toezichthouders NMa en OPTA. De regering wil minder gaan controleren op naleving van concurrentieregels, maar de SP vindt dit onwenselijk. “Als iets de afgelopen weken duidelijk is geworden, is dat de vrije markt strenge regels en goed toezicht nodig heeft. Hoge boetes zijn prima, maar dan moet er niet bezuinigd worden op de controles”, aldus Gesthuizen tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) zorgen ervoor dat de regels die vastgesteld zijn over concurrentie – zoals kartelvorming en de marktwerking in de telefonie – ook nageleefd worden. Ze toetsen afspraken aan deze regels en kunnen forse boetes opleggen aan bedrijven, wanneer deze zich hier niet aan houden.

Het kabinet wil nu wel hogere boetes opleggen bij overtredingen, maar minder gaan controleren. “De pakkans wordt dus kleiner en het risico op overtredingen groter. Zo vraag je erom dat meer bedrijven de regels gaan overtreden, ons voorstel zorgt ervoor dat de regels die consumenten en overheden beschermen tegen veel te hoge prijzen ook echt worden nageleefd", aldus Gesthuizen.

Betrokken SP'ers